Αρχική Υπουργεία ΥΠΕΣ: Πρόσθετες οικονομικές ενισχύσεις στους πυρόπληκτους δήμους

ΥΠΕΣ: Πρόσθετες οικονομικές ενισχύσεις στους πυρόπληκτους δήμους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η περαιτέρω στήριξη του υπουργείου Εσωτερικών προς τους πυρόπληκτους δήμους της Αττικής βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης με δημοτικούς συμβούλους του δήμου Μαραθώνα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, με τρεις νέες αποφάσεις του κ. Σκουρλέτη, συνεχίζεται η προσπάθεια στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα έργα αποκατάστασης βασικών υποδομών. 

Ειδικότερα, με τις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις, ενισχύονται: ο δήμος Μαραθώνα με 300.000 ευρώ. Ο δήμος Μεγαρέων με 200.000 ευρώ και ο δήμος Ραφήνας – Πικερμίου με 300.000 ευρώ. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες αποφάσεις για την έκτακτη οικονομική των τριών δήμων, συνολικού ύψους 2.000.000 ευρώ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι οι οικονομικές ενισχύσεις επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση των πρόσφατων αποφάσεων των αντίστοιχων δημοτικών συμβουλίων για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απρόβλεπτες ανάγκες που προέκυψαν από τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις, ο δήμος Μαραθώνα θα προβεί στην πρόσληψη 30 ατόμων, ο δήμος Μεγαρέων στην πρόσληψη 90 και ο δήμος Ραφήνας – Πικερμίου στην πρόσληψη 40 ατόμων.

Επίσης, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις έκτακτες δομές που δημιουργήθηκαν για την στήριξη των πληγέντων και τις δυνατότητες ενίσχυσης των δράσεών τους. Ενδεικτικά, ζητήθηκε η διάθεση κατασκήνωσης που ανήκει στο ΝΑΤ για την εγκατάσταση των υπηρεσιών της κοινωνικής δομής που στηρίζει τους πληγέντες, αλλά και η μεταφορά του λειτουργικού βάρους από τους εθελοντές στον δήμο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι παρέδωσαν στο υπουργό ψήφισμα σχετικό με την εύρυθμη διοίκηση και λειτουργία του Δήμου.

Από την πλευρά του υπουργού Εσωτερικών, επισημάνθηκε η δυνατότητα στελέχωσης των δομών υποστήριξης των πληγέντων μέσω της πρόσληψης έκτακτου προσωπικού από τους δήμους, ενώ υπενθύμισε τη νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας επιτρέπεται η απόσπαση Δημοσίων Υπαλλήλων στις πληγείσες περιοχές σε εθελοντική βάση. Ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για την πρόσθετη χρηματοδότηση του δήμου και κατέστησε σαφές ότι η Πολιτεία θα κινηθεί σε πολλά επίπεδα με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών, την ουσιαστική συνδρομή των πληγέντων περιοχών και των κατοίκων, αλλά και για την ενίσχυση των μέτρων Πολιτικής Προστασίας.