Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, παρουσίασε τον σχεδιασμό για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού. Στη συνεδρίαση της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), έθεσε υπό συζήτηση θέματα όπως οι αρμοδιότητες των διαφόρων βαθμών αυτοδιοίκησης, το εκλογικό σύστημα και η διαφοροποίηση της χρηματοδότησης μεταξύ περιφερειών και δήμων.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να διευκρινιστούν πολλά ζητήματα που αφορούν την υπεράσπιση και την συντήρηση των δρόμων και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων σε δημόσιους χώρους. Επίσης, θα συζητηθεί η χρηματοδότηση των περιφερειών, η οποία αυτή τη στιγμή διαφέρει από αυτήν των δήμων. Για την εκπόνηση του νέου νομοθετικού πλαισίου προγραμματίζεται η δημιουργία σχετικής επιτροπής στο Υπουργείο Εσωτερικών, που θα συντονίζει τις απαραίτητες διαδικασίες με συμμετοχή υποεπιτροπών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης.

Μέχρι το φθινόπωρο θα έχει έτοιμο ένα ώριμο νομοθετικό κείμενο για συζήτηση, με στόχο να έχει τεθεί το αντίστοιχο σχέδιο νόμου στο τραπέζι για ψήφιση μέχρι το τέλος του έτους. Αμέσως μετά την έγκρισή του, προγραμματίζεται η κατάρτιση ενός επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμογής, το οποίο θα αποσκοπεί στην ενημέρωση των αιρετών και των υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης σχετικά με τις νέες νομικές διατάξεις.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθεί επίσης η πρόταση για την εφαρμογή της μητροπολιτικότητας στους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, προκειμένου οι δημοτικές αρχές να αποκτήσουν επεκταμένες αρμοδιότητες.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράμμισε τη σημασία της αλλαγής στο θεσμικό πλαίσιο των περιφερειών και των δήμων για την οικονομική ανεξαρτησία και την πολιτική τους αναβάθμιση, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος παρουσίασε προτάσεις για αλλαγές στον εκλογικό νόμο και την ενίσχυση του ρόλου των περιφερειακών συμβουλίων. Επίσης, έγινε αναφορά στην ανάγκη καθορισμού σαφών αρμοδιοτήτων μεταξύ των δημοτικών επιπέδων και του κεντρικού κράτους, προκειμένου να βελτιωθεί η πολιτική προστασία και η χωροταξία.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις