Αρχική Υπουργεία ΥΠΑΑΤ: Πάνω από 1,2 δισ. ευρώ οι πληρωμές το 2022

ΥΠΑΑΤ: Πάνω από 1,2 δισ. ευρώ οι πληρωμές το 2022

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. ευρώ οι πληρωμές που έγιναν το 2022 για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ σημαντική ήταν η πρόοδος στην ενεργοποίηση του ΠΑΑ, καθώς οι εντάξεις αγγίζουν το 120% και οι νομικές δεσμεύσεις το 114% των πόρων του, ενώ οι συνεχιζόμενα υψηλές επιδόσεις πληρωμών οδήγησαν στο υψηλό ποσοστό απορρόφησης 89% των πόρων, επίδοση που διατηρεί το ΠΑΑ ως το πρόγραμμα με κορυφαία απορρόφηση σε σχέση και με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Επιπλέον, κατά το περασμένο έτος ενεργοποιήθηκαν άμεσα δύο νέες πηγές πόρων, συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ λόγω του Μεταβατικού Κανονισμού και του Μέσου Ανάκαμψης, πρόκληση η οποία αντιμετωπίσθηκε άμεσα και επιτυχώς εντός του 2022. Οι εντάξεις ανέρχονται στο 82% των πόρων του Μεταβατικού Κανονισμού ενώ αντίστοιχα για το Μέσο Ανάκαμψης οι εντάξεις ανέρχονται στο 47%.

Όπως σημειώνει το ΥΠΑΑΤ, το επίτευγμα των υψηλών πληρωμών έχει θετικό αντίκτυπο και στην εισροή πόρων της Ε.Ε. στην Ελλάδα, δεδομένου ότι συνεισφέρει ένα από τα μεγαλύτερα ποσά πληρωμών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα συνοδεύεται από την υπερκάλυψη των υποχρεώσεων του κανόνα ν+3, τον στόχο πληρωμών που θέτει η Ε.Ε. για το έτος 2022.