Αρχική Οικονομία Υπ. Οικονομικών: Στο β΄τρίμηνο η πιο βαθιά ύφεση – Ισχυρή ανάπτυξη 5,1%...

Υπ. Οικονομικών: Στο β΄τρίμηνο η πιο βαθιά ύφεση – Ισχυρή ανάπτυξη 5,1% το 2021

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τα χειρότερα είναι πίσω μας και το 2021 η ελληνική οικονομία θα έχει ξεπεράσει το πλήγμα του κορωνοϊού, με βάση τις προβλέψεις που περιλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στην επιστολή του προς την Κομισιόν για το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2020.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι το β΄ τρίμηνο το οποίο τώρα διανύουμε, θα είναι και το χειρότερο, ενώ μετά επέρχεται σταδιακά βελτίωση και από ύφεση 4,7% το 2020, η οικονομία ανακάμπτει και το 2021 καλύπτει τις απώλειες με ανάπτυξη 5,1%.

Αυτό αποτελεί και το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για την ελληνική οικονομία μετά το χτύπημα της πανδημίας. Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει όμως ότι εκτός από το σοκ από το πάγωμα της προσφοράς και της ζήτησης έχει προκληθεί και ένα ισχυρό σοκ αβεβαιότητας, γιατί κανείς δεν γνωρίζει την διάρκεια, την ένταση και την έκταση του φαινομένου. Και αυτό το σοκ οδηγεί σε περαιτέρω αναβολή καταναλωτικών και επενδυτικών δαπανών.

Το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων καταγράφει και ένα προς ένα, όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν τον Μάιο, με βάση και την επίδραση των οποίων το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει τις προβλέψεις του.

Ύφεση 4,7% και ανεργία 19,9%

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις προβλέψεις στο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων το οποίο υποβλήθηκε στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου:

· Η ύφεση φέτος θα είναι 4,7%, με βάση όμως το σενάριο ότι η υγειονομική κρίση σταδιακά θα εξομαλύνεται στο πρώτο μισό του 2020 και ότι η μεγαλύτερη οικονομική επίπτωση θα εντοπίζεται στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η πτώση του κατά ΑΕΠ 4,7% σε ετήσια βάση συνδέεται με την μεγάλη πτώση του εμπορίου και των υπηρεσιών, την απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και της καταναλωτικής ζήτησης. Για το 2021 το υπουργείο Οικονομικών όμως εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 5,1%.

· Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα πέσει 4,1% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας τις απώλειες εισοδήματος από την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, την αναβολή της καταναλωτικής δαπάνης λόγω περιοριστικών μέτρων κλπ. Του χρόνου όμως εκτιμάται πως η ζήτηση θα ενισχυθεί κατά 4,2%. Αντίθετα, η δημόσια κατανάλωση προβλέπεται να παρουσιάσει επέκταση (1%) εν μέσω αύξησης των κρατικών δαπανών για υγειονομική περίθαλψη.

· Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αναμένεται να επιστρέψει σε αρνητικό πρόσημο (-4,6%) λόγω της διακοπτόμενης οικονομικής δραστηριότητας. Για το 2020 προβλέπεται να υπάρξει εκτίναξη, κατά 15,3%.

· Στα δημοσιονομικά σημειώνεται πως «οι αυξημένες νέες δαπάνες κατά της πανδημίας αναμένεται να φέρουν το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης σημαντικά κάτω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το 2020».

· Η ανεργία θα αυξηθεί στο 19,9% αλλά θα υποχωρήσει στο 16,4% του χρόνου. Αλλα αυτό «εφ’ όσον οι προσπάθειες για την υποστήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης αποδειχθούν επιτυχείς».