Αρχική Ασφάλιση Υπ.Εργασίας: Άγριο κυνήγι μεγαλοοφειλετών – Αυξάνονται οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις

Υπ.Εργασίας: Άγριο κυνήγι μεγαλοοφειλετών – Αυξάνονται οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αύξηση του ημερήσιου ορίου ηλεκτρονικών κατασχετηρίων ανά τράπεζα τουλάχιστον στο επίπεδο των 900 σε βάρος οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων προωθεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών σε μια προσπάθεια να τονώσει τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος και να πιέσει τους μόνιμους κακοπληρωτές να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έκαναν δεκτή την πρόταση του ΚΕΑΟ για αύξηση των ημερήσιων ηλεκτρονικών κατασχέσεων, οι οποίες από 600 που ήταν μέχρι σήμερα, πλέον θα αγγίζουν τις 900. Με απλά λόγια, έρχονται τουλάχιστον 3.600 ηλεκτρονικές κατασχέσεις ημερησίως από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε τραπεζικούς λογαριασμούς “μη συνεργάσιμων οφειλετών”.

Το ΚΕΑΟ είχε ζητήσει να αυξηθεί το σχετικό ημερήσιο όριο από τα 600 στα 1500, λόγω της ένταξης όλων των οφειλετών ανεξαρτήτως ύψους οφειλής στο ΚΕΑΟ από 30/12/2016,λόγω της ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης από 1/1/2017 υπό τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ωστόσο, οι τράπεζες ήταν διστακτικές λόγω των προβλημάτων ρευστότητας και δεν έκαναν εξ ολοκλήρου δεκτό το σχετικό αίτημα του φορέα.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία το ΚΕΑΟ “κουβαλά” χρέη της τάξης των 23 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πριν τη διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων το κέντρο είσπραξης προωθεί στους οφειλέτες τις ατομικές ειδοποιήσεις. Οι υπηρεσίες εντοπίζουν αυτούς που δεν ανταποκρίθηκαν εντός 20 ημερών από την παραλαβή της Ατομικής Ειδοποίησης για την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων τους.  Όποιοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα του φορέα, μπαίνουν στη μαύρη λίστα των κατασχέσεων. Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017 έχουν αποσταλεί συνολικά 594.261 Ατομικές Ειδοποιήσεις σε οφειλέτες, ενώ ειδικά εντός του δεύτερου τριμήνου του 2017 εστάλησαν 14.830 Ατομικές Ειδοποιήσεις.

Σημειώνεται, ότι και στην περίπτωση της κατάσχεσης σε τραπεζικό λογαριασμό για χρέη προς τα ταμεία ισχύει το “ακατάσχετο” των 1250 ευρώ.