Αρχική Οικονομία Ξεκινούν στις 29 Νοεμβρίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Ξεκινούν στις 29 Νοεμβρίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κανονικά στις 29 Νοεμβρίου φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν τελικά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι συμβολαιογράφοι προσανατολίζονται στο να αναστείλουν την αποχή που είχαν αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους, μετά από τις συναντήσεις που είχαν με την πολιτική ηγεσία η οποία εμφανίζεται πρόθυμη να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Μια νέα καθυστέρηση στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι κάτι που θέλουν να αποφύγουν οι τράπεζες, γιατί μπορεί να επηρεάσει τον σχεδιασμό τους σε ότι αφορά την μείωση των κόκκινων δανείων. Και αυτό γιατί όπως λένε οι τραπεζίτες αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» που είναι και ο πρώτος στόχος τους. Για αυτό εξάλλου η εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι ένα από τα βασικό προαπαιτούμενα των Θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση.

Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν την αποχή ζητώντας κυρίως την προστασία τους από φαινόμενα προπηλακισμών που παρατηρούνται κατά την διάρκεια των πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να αλλάξει τον νόμο και οι διώξεις εναντίον όσων παρακολύουν πλειστηριασμούς να είναι αυτεπάγγελτες.

Το θετικό κλίμα που επικρατεί φάνηκε χθες μετά από την ευρεία  διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με την συμμετοχή εκπροσώπων των συμβολαιογράφων.
Από την πλευρά της κυβέρνησης παρόντες ήταν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, με τον κ. Κοντονή να επαναλαμβάνει μετά τη σύσκεψη τη βεβαιότητα ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου.

Πρόσθεσε δε ότι «τα βρήκαμε» με τους συμβολαιογράφους, οι σύλλογοι των οποίων πρέπει να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις για να σταματήσουν την αποχή τους. Ενώ ερωτηθείς αργότερα ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε πως η σύσκεψη «πήγε πολύ καλά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συλλόγου των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας ανέφερε πως «είναι κοινή πεποίθηση ότι πάμε για λύση» και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αρχίσουν στις 29 του μηνός. Πρόσθεσε ότι έλαβαν από την κυβέρνηση «απόλυτες διασφαλίσεις» πως δεν θα κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητά τους, με την αυστηριοποίση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.