Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η δίκη παραπομπής του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με την πλειοψηφία των Αμερικανών να θέλουν η Γερουσία την καταδίκη του και την απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το CNN.

Ειδικότερα, το 51% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση επιθυμούν η Γερουσία να καταδικάσει τον Τραμπ στο πλαίσιο των κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, καθαιρώντας τον από το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ. Στο μεταξύ 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν θέλουν να δουν τον Αμερικανό πρόεδρο να καθαιρείται από το προεδρικό αξίωμα.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 16 μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε χθες, παραμονή της έναρξης της δίκης στην Γερουσία.

Ο Τραμπ επανάλαβε τις κατηγορίες του εναντίον των Δημοκρατικών μέσω Twitter, τονίζοντας ότι στην έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων –όπου διαθέτουν την πλειοψηφία– επέδειξαν «μηδενική αντικειμενικότητα».

Ο Τραμπ παραπέμφθηκε σε δίκη στη Γερουσία ύστερα από έρευνα που επικύρωσαν οι Δημοκρατικοί προσάπτοντάς του την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης του έργου του Κογκρέσου.

Ο Τραμπ είναι ο τρίτος Αμερικανός πρόεδρος που παραπέμπεται σε δίκη μετά τον Άντριου Τζόνσον το 1868 και τον Μπιλ Κλίντον το 1999.

Η δίκη του ξεκίνησε την Πέμπτη με την ορκωμοσία των γερουσιαστών που θα αποτελέσουν τους ενόρκους, όμως σήμερα στις 13:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) ξεκινά η επίσημη διαδικασία υπό την προεδρία του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς.

Η νομική ομάδα του Τραμπ υπέβαλε χθες στη Γερουσία τα βασικά της επιχειρήματα προς υπεράσπιση του Αμερικανού προέδρου. Πρόκειται για κείμενο 110 σελίδων στο οποίο οι δικηγόροι του τονίζουν ότι ο Τραμπ «δεν έκανε τίποτε κακό», ενώ χαρακτηρίζουν την παραπομπή του «επικίνδυνη διαστρέβλωση του Συντάγματος».

«Η Γερουσία θα πρέπει να απορρίψει το κατηγορητήριο και να αθωώσει τον πρόεδρο αμέσως», τονίζουν οι δικηγόροι του, σύμφωνα με τους οποίους το κατηγορητήριο «είναι αβάσιμο» καθώς δεν παρουσιάζει «κανένα έγκλημα ή παραβίαση του νόμου».

Στην πραγματικότητα είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Τραμπ θα αθωωθεί καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και για την καθαίρεσή του χρειάζεται να συμφωνήσουν τα δύο τρίτα των γερουσιαστών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υπέβαλαν αίτημα χθες στη Γερουσία με το οποίο προτείνουν 12ωρες καθημερινές συνεδριάσεις για τη δίκη. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ πρότεινε η κάθε πλευρά να έχει στη διάθεσή της 24 ώρες σε διάστημα δύο ημερών για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει την Τετάρτη στις 13:00 τοπική ώρα και κάθε ημέρα θα ολοκληρώνεται μετά τα μεσάνυκτα.

Οι Δημοκρατικοί αμέσως αντέδρασαν με οργή, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «πραγματική εθνική ντροπή». Η Γερουσία θα ψηφίσει την πρόταση ΜακΚόνελ σήμερα και το πιθανότερο είναι να περάσει.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε από την Ουάσιγκτον χθες, Δευτέρα, το βράδυ για το Νταβός, όπου και θα λάβει μέρος στις εργασίες του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη της δίκης για την καθαίρεσή του στην Γερουσία των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έλαβε μέρος στην περσινή διοργάνωση του ίδιου φόρουμ, εξαιτίας της τότε μερικής αναστολής της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ, ενώ αναμένεται ότι θα μιλήσει στο αναφερόμενο φόρουμ σήμερα το πρωί, πριν συναντηθεί με ξένους ηγέτες.