Τι σηματοδοτεί η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στο Νιου Χαμσάιρ

Το αποτέλεσμα στο Νιου Χαμσάιρ δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών στη Νίκι Χέιλι που καλείται να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της με τον Τραμπ να έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Οι υποστρηρικτές του Τραμπ κάνουν λόγο για νίκη-ορόσημο του τέως προέδρου. Ο πρόσφατος θρίαμβός του στην Αϊόβα, όπου προηγήθηκε κατά 30 μονάδες από τον δεύτερο, Ρον ντε Σάντις, ο οποίος είχε επενδύσει τεράστια κεφάλαια για την εκστρατεία του στη συγκεκριμένη πολιτεία, οδήγησε τον βασικό του αντίπαλο στην έξοδο από την κούρσα.

Η νίκη του Τραμπ στο Νιου Χαμσάιρ δεν ήταν τόσο θριαμβευτική, ώστε να αναγκάσει τη μονδαδική πλέον αντίπαλό του και ηττημένη Νίκι Χέιλι να αποχωρήσει, όπως περίμεναν κάποιοι ότι θα έκανε, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ντε Σάντις, κάνοντας λόγο για αγώνα νοκ άουτ του Τραμπ.

Η ίδια δήλωσε ότι δεν πετάει λευκή πετσέτα: «Ο αγώνας απέχει πολύ από το να τελειώσει», τόνισε.

Όμως πίσω από τις κλειστές πόρτες, η ομάδα της και κυρίως οι χορηγοί της, έχουν ήδη ξεκινήσει έντονες συζητήσεις για να αποφασίσουν εάν η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και η μοναδική εναπομείνασα ανθυποψήφια του Ντόναλτ Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, αξίζει ή όχι να συνεχίσει την εκστρατεία.

Το επιχείρημα είναι απλό. Πως μπορεί να περιμένει ότι θα τα πάει καλύτερα σε πιο συντηρητικές περιοχές από τη στιγμή που δεν κατάφερε να νικήσει τον Τραμπ στο Νιου Χαμσάιρ, Πολιτεία με μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους και ανεξάρτητους ψηφοφόρους; Ήδη σε όλα τα αμερικανικά Μέσα, η επικράτηση του πρώην προέδρου είναι προεξοφλημένη ακόμη κι αν η ίδια δεν είναι έτοιμη να τελειώσει εδώ και τώρα την εκστρατεία της.

Οι πιέσεις που δέχεται η Χέιλι είναι σκληρές. «Είναι πλέον καιρός το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να ενωθεί γύρω από τον Πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον ενώ η Πρόεδρος της Διάσκεψης των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ελίζ Στέφανικ με δήλωσή της, κάλεσε την Χέιλι να «αναστείλει την αποτυχημένη εκστρατεία της και να ενωθεί πίσω από τον Πρόεδρο Τραμπ».

Η νίκη του Τραμπ στο Νιου Χαμσάιρ με 54,6% έναντι 43,1% της Χέιλι και καταμετρημένο το 91,23% των ψήφων, ακολουθεί τη συντριπτική νίκη του την περασμένη εβδομάδα στην Αϊόβα, όπου κέρδισε περισσότερο από το 50% των ψήφων. Είναι ο πρώτος μη εν ενεργεία πρόεδρος στη σύγχρονη εποχή που κερδίζει και τις δύο προεδρικές αναμετρήσεις των Ρεπουμπλικανών στην Αϊόβα και στο Νιου Χαμσάιρ το οποίο θεωρείται κλειδί για το χρίσμα, επιβεβαιώνοντας την ιδιότητά του ως το απόλυτο φαβορί για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών.

Επιπλέον η ευρεία του διαφορά των περίπου 12 ποσοστιαίων μονάδων στη μετριοπαθή αυτή Πολιτεία, αποδεικνύει τον έλεγχο που έχει στη βάση της σκληρής δεξιάς του κόμματος. Και κυρίως το πόσο πολύ έχουν ριζώσει στη βάση των ψηφοφόρων του τα ψέματα που δεν έχει σταματήσει να εξαπολύει.

Ψέματα, αναφορικά με τις εκλογές του 2020 που θεωρεί ότι ήταν προϊόν κλοπής από το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Τζο Μπάιντεν προσωπικά. Όσο και σχετικά με τις κατηγορίες που εξαπολύει έναντι των πολιτικών του αντιπάλων για τις πλείστες νομικές υποθέσεις που εκκρεμούν σε βάρος του και τις οποίες χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στη σύγχρονη Ιστορία των ΗΠΑ, που όπως αναφέρει έχουν στόχο να καταστρέψουν το πολιτικό του κεφάλαιο.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις