Αρχική Υγεία Ξανθός: Ο οικογενειακός γιατρός δεν είναι τροχονόμος

Ξανθός: Ο οικογενειακός γιατρός δεν είναι τροχονόμος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Καμία αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει στην υγειονομική κάλυψη των πολιτών, από την 1η Ιανουαρίου είτε έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό είτε όχι, διευκρινίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Υγείας. Δηλαδή θα συνεχίσουν να απευθύνονται είτε στους γιατρούς του ΕΣΥ είτε σε άλλους, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα και θα κάνουν τις εξετάσεις τους με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και σήμερα.

Με την πλήρη λειτουργία όμως του συστήματος ο πολίτης που δεν θα έχει εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό δεν θα μπορεί να λάβει στοχευμένη παραπομπή εντός του συστήματος υγείας.

Ο οικογενειακός γιατρός αποτελεί την πρώτη επαφή με το σύστημα υγείας, λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και καθοδηγεί τον ασθενή στην διαδρομή του σε αυτό, δίνει έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας του πληθυσμού ελέγχου του, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Υγείας. Ως οικογενειακοί γιατροί ορίζονται γιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό και παιδίατροι για τον παιδικό πληθυσμό. Για τους γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, ο ανώτατος πληθυσμός τον οποίο μπορούν να εγγράψουν (δηλαδή ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης τους) είναι έως 2.250 ενήλικες. Για τους παιδιάτρους, ο ανώτατος πληθυσμός είναι έως 1.500 παιδιά.

«Η ανάπτυξη του νέου μοντέλου ΠΦΥ θα προχωρήσει με βήματα προσεκτικά, με σταδιακό και ευέλικτο τρόπο και σε βάθος χρόνου, όπως ακριβώς συνέβη σε όλες τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις των Συστημάτων Υγείας ανά τον κόσμο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο οικογενειακός γιατρός δεν έχει ρόλο ούτε «θυροφύλακα» ούτε «τροχονόμου»

«Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ έρχονται στη χώρα μας με ιστορική καθυστέρηση, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο οικογενειακός γιατρός δεν έχει ρόλο ούτε θυροφύλακα ούτε τροχονόμου στο Σύστημα Υγείας», δηλώνει ο υπουργός Υγείας. «Δεν έχει στόχο να δημιουργήσει εμπόδια στην πρόσβαση και στην εξυπηρέτηση των πολιτών και ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων. Αντίθετα, ο στόχος είναι να εγγυηθεί τη συνεχή, ολοκληρωμένη και ποιοτική φροντίδα υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, με έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας και όχι μόνο στη θεραπεία της αρρώστιας» .

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «οι Τοπικές Μονάδες Υγείας , οι οικογενειακοί γιατροί και η ομάδα υγείας (νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας , κοινωνικοί λειτουργοί) που τους πλαισιώνει, αποτελούν μια σημαντική καινοτομία στο ΕΣΥ που υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο της καθολικής και ισότιμης κάλυψης των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των πολιτών».

Η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «κλειδί» της οποίας είναι ο οικογενειακός γιατρόςβρίσκεται σε εξέλιξη .Μέχρι σήμερα λειτουργούν 101 Τοπικές Ομάδες Υγείας, (ΤΟΜΥ), ο στόχος είναι τον Ιανουάριο οι ΤΟΜΥ να έχουν φτάσει τις 120 και οι διαδικασίες προχωρούν γρήγορα ώστε να αναπτυχθεί πλήρως το νέο σύστημα που προβλέπει 239 δομές σε όλη τη χώρα. Επιπλέον διευρύνεται το δίκτυο των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών (έως σήμερα έχουν συμβληθεί 700 γιατροί). Έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό 1,2 εκατ. πολίτες και η διαδικασία εγγραφής προχωρά σε όσες περιοχές λειτουργεί οικογενειακός γιατρός.

«Η στάση ιατρικών συλλόγων, αλλά και μεμονωμένα, ιατρικών κύκλων του ιδιωτικού τομέα, δείχνει ότι βλέπουν τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ανταγωνιστικά ως κάποιον που έρχεται να πάρει ένα μέρος από τη δουλειά τους. Και αυτό είναι εν μέρει αλήθεια. Έχουμε πει με κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους ότι η μεταρρύθμιση γίνεται με στόχο τη διεύρυνση του δημόσιου συστήματος προς όφελος του πολίτη», σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, αρμόδιος για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός.