Αρχική Εργασιακά Βρούτσης: 8% – 16.5% οι μισθολογικές απώλειες αν η επιχείρηση ενταχθεί στο...

Βρούτσης: 8% – 16.5% οι μισθολογικές απώλειες αν η επιχείρηση ενταχθεί στο «SURE»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε  τέσσερα εναλλακτικά και μεικτά σχήματα θα μπορούν να λειτουργήσουν φέτος το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο οι επιχειρήσεις που καταγράφουν μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον  20% με στόχο την αναχαίτιση των απολύσεων.

Α) να παραμείνουν κλειστές με το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης
Β) να επαναλειτουργήσουν με μειωμένο ωράριο εντάσσοντας του υπαλλήλους στο πρόγραμμα επιδότησης  των κομμένων μισθών ( Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα)
Γ) να κάνουν χρήση μεικτού συστήματος, αφήνοντας «παροπλισμένο» σε αναστολή σύμβασης ένα τμήμα του προσωπικού  και ενεργοποιώντας  με μειωμένο ωράριο τους υπόλοιπους υπαλλήλους
Δ) να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού σε αναστολή και να «ενεργοποιήσουν» ένα μικρό αριθμό εργαζομένων ο οποίος  θα απασχολείται με πλήρες ωράριο και θα πληρώνεται από τον εργοδότη.

Στον μηχανισμό που θα επιτρέπει στον εργοδότη να μειώνει το ωράριο εργασίας έως και 50%, ώστε το κράτος να αναπληρώνει το 60% της απώλειας του μισθού, μπορούν να μπουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.

Αναφερόμενος στο νέο μηχανισμό, που θα χρηματοδοτηθεί από το κοινοτικό  πρόγραμμα Sure ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης ( στο ΑΠΕ – ΜΠΕ) τόνισε ότι αν το ωράριο μειωθεί έως 25% η απώλεια για τον εργαζόμενο δε θα ξεπεράσει το 8% ενώ αν μειωθεί έως 50% οι απώλειες θα είναι έως 16.5%. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα παραδείγματα που έδωσε ο ίδιος ο υπουργός:

Σε περίπτωση μείωσης της απασχόλησης κατά 25% προκύπτει

17% όφελος για την επιχείρηση στο συνολικό μισθολογικό κόστος,
92% αναπλήρωση μισθού για τον εργαζόμενο – δηλαδή οι απώλειες θα είναι έως 8% στο καθαρό ποσό

Σε περίπτωση μείωσης 50% της απασχόλησης προκύπτει

34,1% είναι το όφελος για την επιχείρηση και
83,5% το ποσοστό αναπλήρωσης για τον εργαζόμενο – δηλαδή οι απώλειες θα είναι έως 16,5% στο καθαρό ποσό για μισθούς της τάξης των 1.000 και 1.200 ευρώ μεικτά. Αντίθετα, το σύνολο των αποδοχών τους διασώζουν όσοι εισπράττουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, ενώ μικρές απώλειες θα καταγράψουν όσοι κινούνται κοντά στην ίδια περιοχή, καθώς ο καθαρός κατώτατος λειτουργεί ως ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας.

Παραδείγματα

Μικτός μισθός 650 ευρώ (καθαρός μετά εισφορών και φόρων: 550 ευρώ)

Α) Μείωση της απασχόλησης 25%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 17%

Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 550 ευρώ –  100% αναπλήρωση για τον εργαζόμενο

Β) Μείωση της απασχόλησης 50%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 34%

Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 550 ευρώ – 100% αναπλήρωση για τον εργαζόμενο

Μικτός μισθός 700 ευρώ (καθαρός μετά εισφορών και φόρων: 593 ευρώ)

Α) Μείωση της απασχόλησης 25%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 17%

Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 550 ευρώ – 93% αναπλήρωση για τον εργαζόμενο / 7% μείωση

Β) Μείωση της απασχόλησης κατά 50%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 34%

Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 550 ευρώ – 93%  αναπλήρωση για τον εργαζόμενο / 7% μείωση

Μικτός μισθός 1.000 ευρώ (καθαρός μετά εισφορών και φόρων: 809 ευρώ)

Α) Μείωση απασχόλησης 25%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 17%

Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 742 ευρώ – 92% αναπλήρωση για τον εργαζόμενο / 8% μείωση

Β) Μείωση της απασχόλησης κατά 50%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 34%

Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 675 ευρώ – 83,5% αναπλήρωση για τον εργαζόμενο / 16,5% μείωση

Μικτός μισθός 1.200 ευρώ (καθαρός μετά εισφορών και φόρων: 934 ευρώ)

Α) Μείωση απασχόλησης 25%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 17%

Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 859 ευρώ – 92% αναπλήρωση για τον εργαζόμενο / 8% μείωση

Β) Μείωση της απασχόλησης 50%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 34,1%

Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 783 ευρώ – 84% αναπλήρωση για τον εργαζόμενο / 16% μείωση

Μικτός μισθός 3.000 (καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων 1.923 ευρώ)

Α) Μείωση της απασχόλησης 25%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 17%

Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 1.782 ευρώ – 93% αναπλήρωση για τον εργαζόμενο / 7% μείωση

Β) Μείωση της απασχόλησης 50%:

Μείωση μισθολογικού κόστους – όφελος για τον εργοδότη: 34,1%

Καθαρός μισθός μετά εισφορών και φόρων: 1.631 ευρώ – 85% αναπλήρωση για τον εργαζόμενο / 15% μείωση

Επιπλέον , η χρονική περίοδος εφαρμογής είναι από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Δικαίωμα συμμετοχής στο μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που παρουσιάζουν πτώση τζίρου ως εξής: Για τον Ιούνιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Για τον Ιούλιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για τον Αύγουστο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Για τον Σεπτέμβριο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Κάθε μήνα, οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν τους εργαζόμενους που θέτουν σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης και τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, ώστε να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους.

Τα στοιχεία αυτά θα συγκρίνονται με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων τριών ετών, ώστε να προκύπτει η πτώση τζίρου (με αυξημένη βαρύτητα στα στοιχεία του 2019).

Για την ένταξη επιχειρήσεων που άνοιξαν πρόσφατα, η σύγκριση θα γίνεται με τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, που είναι διαθέσιμα.

Επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει τους προηγούμενους μήνες έσοδα έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να περιορίσει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας.

Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής του, που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.

Η αμοιβή αυτή δεν έχει περιορισμό προς τα πάνω (δεν υπάρχει δηλαδή ανώτατο πλαφόν στην επιδότηση) ενώ, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή, μετά την προσαρμογή, υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά αυτή θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Δυνατότητα συμμετοχής στο σχήμα θα έχουν όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης των εν λόγω επιχειρήσεων. Αυτό μεταφράζεται σε όλους τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση την ημέρα ψήφισης του επίμαχου νόμου, που τοποθετείται εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Επίσης, για τις εποχικές επιχειρήσεις, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που είχαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα. Για παράδειγμα : Έστω εποχικό κατάλυμα που πέρυσι τον Ιούλιο είχε 10 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Μπορεί να επαναπροσλάβει 10 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και να τους εντάξει όλους στον μηχανισμό, ώστε να τους απασχολεί με έως και 50% μειωμένο ωράριο και το κράτος να επιδοτεί το 60% της απώλειας του μισθού τους.

Δεν δίνεται η δυνατότητα μετατροπής σχέσεως εργασίας από μερική απασχόληση σε πλήρη.

Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου (επί του 100% που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας).
Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας ούτε σε μείωση του ύψους της αμοιβής του εργαζομένου.

Δίχτυ προστασίας το κατώτερος μισθός

Ως δίχτυ ασφαλείας για τις μειώσεις των αποδοχών τίθεται ο κατώτατος μισθός, καθώς αν η καθαρή αμοιβή υπολείπεται – μετά την μείωση ωραρίου και την αθροιστική συμμετοχή εργοδότη και κράτους – του καθαρού κατώτατου μισθού των 550 ευρώ (μετά από εισφορές), η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.

Ο εργοδότης θα μπορεί μονομερώς να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, υπό την αυστηρή προυπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό σημαίνει πως δεν θα προκύπτει μετατροπή της σύμβασης εργασίας, αλλά ο εργαζόμενος θα παραμένει να εμφανίζεται ως μισθωτός πλήρους απασχόλησης, ενώ θα μπορεί να εργάζεται με έως και κατά 50% μειωμένο ωράριο. Ακολούθως, η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που δεν θα εργάζεται. Προσοχή, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού  ονομαστικού μισθού.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιουνίου αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους  πλήρους απασχόληση κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία επιμερίζεται κατά 0,48 μονάδες για τον εργοδότη και 0,42 για τον εργαζόμενο. Ισχύουν τρεις βασικές προυποθέσεις για την ένταξη στο μέτρο της επιδότησης μισθού :

Απαγορεύεται να μεταβληθεί το είδος της σχέσης εργασίας, θα πρέπει δηλαδή να διατηρηθεί η σύμβαση πλήρους απασχόλησης
Απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου που είναι ενταγμένος στον μηχανισμό
Απαγορεύεται η μείωση  του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Συνδυαστική εφαρμογή

Ειδικά στις επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού θα λειτουργούν συνδυαστικά :

Η αναστολή της σύμβασης εργασίας για ένα τμήμα του προσωπικού που θα λαμβάνει τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης

Η μονομερής μείωση του χρόνου εργασίας έως και 50% από τον εργοδότη και η επιδότηση του 60% της απώλειας από το κράτος για το λοιπό τμήμα του προσωπικού.

Για τις επιχειρήσεις της εστίασης ο συνδυασμός αναστολών για τμήμα του προσωπικού και εκ περιτροπής εργασία για το υπόλοιπο θα ισχύσει μόνο τον Ιούνιο, ενώ για τις επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Δίνεται η δυνατότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις να θέσουν σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας ακόμη και για το σύνολο, δηλαδή το 100% του προσωπικού τους.