Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Αλτσχάιμερ: Ποιο είναι το νυχτερινό σύμπτωμα που δείχνει τον κίνδυνο

Αυτό το νυχτερινό σύμπτωμα μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και τις καρδιακές παθήσεις

Οι βιολογικοί παράγοντες που προκαλούν εξάψεις μπορεί να συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τις καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι εξάψεις συχνά απορρίπτονται ως ένα δυσάρεστο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, ένα σύμπτωμα περισσότερο άβολο παρά επιβλαβές. Ωστόσο, μια νέα μελέτη βρήκε μια σχέση μεταξύ των εξάψεων, της νόσου του Αλτσχάιμερ και των καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με το CNN.

Για τη μελέτη, λήφθηκε και αναλύθηκε αίμα από γυναίκες που φορούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας συσκευές, που παρακολουθούσαν την εφίδρωση και τον ύπνο τους.

Στη μελέτη για το Αλτσχάιμερ, οι ερευνητές έψαχναν για μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη – το βήτα-αμυλοειδές 42/40 – η οποία σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ «φαίνεται να παίζει κεντρικό ρόλο στην παθολογία της νόσου του Αλτσχάιμερ».

«Είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη δείχνει ότι οι εξάψεις συνδέονται με βιοδείκτες αίματος της νόσου του Αλτσχάιμερ», είπε στο CNN η Δρ. Stephanie Faubion, διευθύντρια της Ειδικής Κλινικής Γυναικείας Υγείας της Mayo Clinic και ιατρική διευθύντρια της The Menopause Society.

Οι εξάψεις, φυσικά, είναι ένα πανταχού παρόν σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, που ορίζεται ως η διακοπή του εμμηνορροϊκού κύκλου μετά από 12 μήνες χωρίς περίοδο. Χαρακτηρίζονται από ένα ξαφνικό αίσθημα ζεστασιάς και μπορεί να συνοδεύονται από κρίσεις έντονης εφίδρωσης, συχνά τη νύχτα, υποστηρίζει η Mayo Clinic.

Η μέση ηλικία για την εμμηνόπαυση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τα 51, σύμφωνα με την Mayo Clinic , αλλά τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα.

«Βρήκαμε ότι οι νυχτερινές εφιδρώσεις συσχετίστηκαν με δυσμενή προφίλ βήτα-αμυλοειδούς 42/40, υποδεικνύοντας ότι οι εξάψεις που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι δείκτης των γυναικών που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας Αλτσχάιμερ», σημείωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Rebecca Thurston, καθηγήτρια ψυχιατρικής που διευθύνει το Εργαστήριο Γυναικείας Βιοσυμπεριφορικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στο Πιτ Δημόσιας Υγείας.

Οι εξάψεις έδειξαν επίσης πιθανή καρδιακή νόσο. Για αυτή τη μελέτη, η οποία περιελάμβανε επίσης έλεγχο του αίματος γυναικών που φορούσαν την συσκευή όλο το βράδυ, οι ερευνητές αναζήτησαν την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η οποία σύμφωνα με την Mayo Clinic παράγεται από το ήπαρ ως απόκριση στη φλεγμονή και μπορεί να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει φυσιολογικά μετρούμενες εξάψεις σε σχέση με τη φλεγμονή και προσθέτει στοιχεία σε ένα αυξανόμενο σύνολο βιβλιογραφίας που υποδηλώνουν ότι οι εξάψεις μπορεί να υποδηλώνουν υποκείμενο αγγειακό κίνδυνο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Mary Carson, διδακτορική φοιτήτρια κλινικής και βιο-υγείας στο το τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι εξάψεις δεν ήταν αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ ή της καρδιακής νόσου, απλώς ένας δείκτης. Προειδοποίησαν όσους αντιμετωπίζουν εξάψεις να μιλήσουν με τους γιατρούς τους και να λάβουν προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουν την καλή υγεία της καρδιάς.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Αύξηση κινδύνου διαβήτη από πλαστικά μπουκάλια: Τα ευρήματα έρευνας

Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση πλαστικών μπουκαλιών και την αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Το μυστικό της μακροζωίας από την Ικαρία – Τι τρώνε και ζουν 100 χρόνια

Η Ικαρία, ένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι γνωστή για τη μακροζωία των κατοίκων της, οι οποίοι συχνά ζουν πέραν των 100...

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ για έξαρση των κρουσμάτων λιστερίωσης

Η Λιστερίωση είναι ένα τροφιμογενές νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes, ένα αναερόβιο Gram θετικό βακτήριο. Η νόσος είναι γνωστή για τη...

Πειραματικό εμβόλιο ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα χορηγήθηκε σε ασθενή στη Θεσσαλονίκη

Σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένας Έλληνας ασθενής υποβλήθηκε σε πειραματική θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο που στοχεύει στην πρόληψη της επανεμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα...