Συχνότερη αιτία είναι η άνοια η οποία αγγίζει το 60-70% των περιστατικών, της νόσου Αλτσχάιμερ που σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει αντίκτυπο στον εγκέφαλο, με βασικό της σύμπτωμα την αποδυνάμωση της μνήμης.

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό «πλακών» και «κόμπων» στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, αυτές οι μάζες εμποδίζουν την ομαλή επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων και μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν τον θάνατό τους.

Στον φυσιολογικό εγκεφαλικό ιστό, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Tau σταθεροποιεί τμήματα-κλειδιά της δομής του κυττάρου, όμως σε έναν εγκέφαλο με Αλτσχάιμερ η πρωτεΐνη σχηματίζει «κόμπους», καθιστώντας δύσκολη τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο. Όταν δεν λαμβάνουν απαραίτητα για την επιβίωσή τους συστατικά, τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν.

Ο κυτταρικός θάνατος και η κακή επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων προκαλούν πολλά από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του Αλτσχάιμερ, όπως η απώλεια μνήμης και η αδυναμία μάθησης.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Άμυνα του εγκεφάλου οι πλάκες β-αμυλοειδούς; | in.gr

Η νόσος Αλτσχάιμερ έχει σαν αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το επιφανειακό στρώμα που καλύπτει τον εγκέφαλο. Αυτή η συρρίκνωση επηρεάζει άμεσα ποικίλες νοητικές ικανότητες, όπως η ανάκληση πληροφοριών και η συγκέντρωση.

Η συγκεκριμένη βλάβη συνήθως ξεκινά από τον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη δημιουργία των αναμνήσεων, και εκτιμάται ότι αρχίζει να συμβαίνει έως και δέκα χρόνια πριν αρχίσουν να εκδηλώνονται τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του εγκεφάλου αναγνωρίζει τον κυτταρικό θάνατο σαν μια μορφή τραυματισμού κι έτσι αναπτύσσεται φλεγμονώδης αντίδραση. Στόχος της φλεγμονής είναι να προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις, όμως για όσο περισσότερο συνεχίζεται τόσο πιθανότερο είναι να προκαλέσει βλάβες σε υγιή κύτταρα. Στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ, η χρόνια φλεγμονή πράγματι καταστρέφει σταδιακά τα υγιή κύτταρα του εγκεφάλου.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο μπορεί να αποτελεί αιτία ή ισχυρό παράγοντα κινδύνου για το Αλτσχάιμερ, αφού ένα χτύπημα στο κεφάλι (που συνοδεύεται από την εκδήλωση φλεγμονής) συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις