Αρχική Δήμοι Βόρειο Αιγαίο: Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες

Βόρειο Αιγαίο: Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι Υπουργοί Επικρατείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Γεραπετρίτης και Νότης Μηταράκης θα υποδεχθούν στις 10 τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών, οι οποίοι θα τους επιδώσουν ψήφισμα μετά τη χθεσινή ογκώδη διαμαρτυρία για λύση του μεταναστευτικού στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο.

Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες, ενώ καθολική ήταν και η συμμετοχή στην απεργία που έγινε στα τρία νησιά, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού.

Σε μια πρώτη αντίδρασή του ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» την αγανάκτηση των νησιωτών του βορείου Αιγαίου και επανάλαβε ότι στόχος είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και η καλύτερη φύλαξη τω συνόρων.

Το ψήφισμα των νησιωτών:

1) «Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα Νησιά της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων σήμερα ενώνουμε της φωνές της ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση και την Ευρώπη:

2) άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του βορείου Αιγαίου και μεταφορά των προσφύγων μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

3) καμία νέα δομή στα νησιά της και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών.

4) έλεγχο όλων των ΜΚΟ

5) αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της

6) μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί. Ζητάμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη: δώστε πίσω τα νησιά της δώστε πίσω την ζωή της! Τα νησιά της δεν είναι αποθήκες ψυχών της το σύνορο της Ελλάδας της το σύνορο της Ευρώπης».