Η μετανάστευση έχει επισκιαστεί από άλλα θέματα τα τελευταία χρόνια, αλλά οι ελληνικές αρχές παραμένουν επαγρυπνημένες. Το 2024, οι ροές μεταναστών έχουν αυξηθεί, ιδίως στον Έβρο και σε νησιά όπως η Κρήτη και η Γαύδος.

Ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει επίσκεψη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου ο νέος Υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενημερώνεται πυρετωδώς για την κατάσταση στα σύνορα και τις δομές υποδοχής.

Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Το 2023, 1.592 άτομα έφτασαν στα νησιά, ενώ το 2024 ο αριθμός αυξήθηκε σε 4.115. Τον Ιούνιο, πάνω από 1.477 μετανάστες συνελήφθησαν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα.

Παρά τις προκλήσεις, το υπουργείο δηλώνει ότι το σύστημα αντέχει, ενώ εκφράζει ανησυχία για τους εν εξελίξει πολέμους και τις κλιματικές αλλαγές. Παραμένει επίσης σε διαρκή επαγρύπνηση για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κρίσεις.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει θέσει ως προτεραιότητες την ασφάλεια των συνόρων και τη διαχείριση του λαθροκυκλοφορίας, ενώ εστιάζει και στην ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία και την ενίσχυση της απασχόλησης σε κλειδαρότρυπες βιομηχανίες όπως ο τουρισμός και οι κατασκευές.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις