Αρχική Διεθνή Βηρυτός: Στους 78 οι νεκροί- Ανατινάχθηκαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου

Βηρυτός: Στους 78 οι νεκροί- Ανατινάχθηκαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τουλάχιστον 78 νεκροί και σχεδόν 4000 τραυματίες είναι ο απολογισμός των θυμάτων των ισχυρών εκρήξεων που συγκλόνισαν χθες το λιμάνι της Βηρυτού που θυμίζει σκηνικό πολέμου. Σωστικά συνεργεία αναζητούν διασωθέντες ανάμεσα στους εγκλωβισμένους στο σημείο, ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών» συνέχισε.

VIA REUTERS/KARIM SOKHN

Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας κήρυξε τη Βηρυτό κατεστραμμένη πόλη, μετά την έκρηξη και συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει σήμερα, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.

REUTERS/ALLY J. LEVINE

Ανατινάχθηκαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου 

Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου βρίσκονταν στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού που εξερράγη χθες, προκαλώντας δεκάδες θανάτους, χιλιάδες τραυματισμούς και ζημιές άνευ προηγουμένου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ.

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

«Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα σήμερα.

Οικονομική βοήθεια 66 εκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Αούν.

REUTERS/MOHAMED AZAKIR

Να σημειωθεί ότι ο Λίβανος βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικών αναταραχών. Διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στους δρόμους της χώρας καθώς οι πολίτες εναντιώνονται στον τρόπο που κυβέρνηση χειρίζεται τη χειρότερη οικονομική κρίσης που βιώνει η χώρα έπειτα από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990.

Πηγές: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, BBC