Αρχική Υπουργεία (ΒΙΝΤΕΟ) Μουζάλας: Αναζητούνται λύσεις ενόψει του χειμώνα για το προσφυγικό

(ΒΙΝΤΕΟ) Μουζάλας: Αναζητούνται λύσεις ενόψει του χειμώνα για το προσφυγικό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τη δημιουργία νέων camps σε νησιά και ενδοχώρα και τη φιλοξενία προσφύγων σε πλωτά μέσα, λόγω της αύξησης των ροών κατά 170% από θαλάσσια και χερσαία σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο, προανήγγειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το κυβερνητικό σχέδιο για το προσφυγικό ενόψει του χειμώνα.

«Έχουμε στα χέρια μας και τη λύση των πλωτών μέσων για τη φιλοξενία των προσφύγων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο κ. Μουζάλας, σημειώνοντας ότι έχει ζητήσει να υπάρξουν και θέσεις φιλοξενίας σε ξενοδοχεία.

Όσον αφορά το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων είπε ότι ο αριθμός τους είναι 2.900. Προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου προκειμένου το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να διαχειρίζεται το μεταναστευτικό κομμάτι των ανηλίκων και το κομμάτι της πρόνοιας να περάσει στην αρμοδιότητα της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώς Φωτίου.

«Βρισκόμαστε σε ανησυχία», είπε ο υπουργός τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θεωρεί ότι έχει καταπέσει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας. «Έχουμε αυξήσει τις διπλωματικές πιέσεις προς Ευρώπη και Τουρκία για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε λόγο για πολύ κακή κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου κυρίως στη Λέσβο, αλλά και σε Σάμο και Χίο. Ειδικότερα για τη Μυτιλήνη είπε ότι στο κέντρο υποδοχής του νησιού οι συνθήκες διαβίωσης είναι «έχουν απόσταση από αυτά που οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται». Στο κέντρο υποδοχής της Λέσβου βρίσκονται περισσότερα από 5000 άτομα και στις Σάμο περισσότεροι από 2.000.

Ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε ότι έστειλε γράμμα στους δημάρχους των νησιών προκειμένου να υπάρξει διάλογος και να εφαρμοστεί το κυβερνητικό σχέδιο για μεγέθυνση των κέντρων υποδοχής, δημιουργία νέων και βελτίωση των συνθηκών. «Έστειλα γράμμα στους δημάρχους των νησιών για να βρούμε πως θα εφαρμόσουμε αυτό το σχέδιο και να αποφύγουμε το blame game», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση μιλάει για αποσυμφόρηση των camps και όχι αποσυμφόρηση των νησιών».

Σημείωσε ωστόσο ότι έχουν πραγματοποιηθεί μεταφορές προσφύγων από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν 2.796 αναχωρήσεις από τα νησιά, ανέφερε τονίζοντας ωστόσο ότι η μεταφορά ανθρώπων στην ενδοχώρα δεν λύνει το πρόβλημα και οδηγεί σε ένα νέο 2015».

Ο κύριος Μουζάλας υπογράμμισε ότι η αποσυμφόρηση των camps που θα φέρει αποτελεσματικότερη λειτουργία της διαδικασίας ασύλου, ενδεχομένως να στείλει και ένα μήνυμα: «μην έρθετε γιατί με βάση τη συμφωνία δεν θα μείνετε». «Είμαστε αντίθετοι με την καταπάτηση της συνθήκης αλλά και του “ελάτε όσοι θέλετε”. Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες και τη χώρα από έναν τέτοιο μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων των οποίων τα δικαιώματα δεν θα μπορούμε να υπερασπιστούμε», είπε ο υπουργός απευθύνοντας έκκληση προς τους δημάρχους, την κοινωνία και τους πολιτικούς παράγοντες για εξεύρεση λύσεων από κοινού για την αποσυμφόρηση των camps. «Η επανάληψη ενός 2015, αν γίνει, θα γίνει με τα σύνορα κλειστά. Ο εγκλωβισμός των ανθρώπων εδώ θα γίνει παρά τη θέλησή τους», είπε ο κ. Μουζάλας.

Γνωστοποίησε ότι έχει απευθύνει αίτημα προς την Κομισιόν, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, να δοθούν θέσεις φιλοξενίας και σε ξενοδοχεία σε νησιά και ενδοχώρα. «Η χώρα κρατά στα χέρια της σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης πλωτά μέσα για τη φιλοξενία προσφύγων» σημείωσε ο κ. Μουζάλας, ενώ ερωτηθείς σχετικά διευκρίνισε ότι «έκτακτη κατάσταση έχουμε σήμερα, αύριο θα είναι πιο έκτακτη». Εκτίμησε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η εφαρμογή του μέτρου.

Όσον αφορά την ενδοχώρα ο κ. Μουζάλας είπε ότι η ΕΕ θα έπρεπε να είχε παραδώσει στην Ελλάδα 30.000 θέσεις σε διαμερίσματα και έχει παραδώσει 20.000. «Έκαναν σκληρή δουλειά και προσπάθησαν αλλά η Ελλάδα πρέπει να έχει άλλες 10.000 θέσεις σε διαμερίσματα και δεν τις έχει».

Σημείωσε ότι αναμένονται άλλες 3.000 θέσεις έως το τέλος του χρόνου. Με φόντο τις ελλείψεις αυτές, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι ζήτησε από την Ε.Ε να δοθούν προσωρινές θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα για το χειμώνα -χωρίς να αλλάξει το συμφωνηθέν οικονομικό πρόγραμμα-μέχρι να βρεθούν τα διαμερίσματα. «Πιστεύουμε οτι αυτό θα γίνει», εκτίμησε.

Όσον αφορά τις καθυστερήσεις στη χορήγηση ασύλου ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται στις διεθνείς τους δεσμεύσεις. «Έχουμε καθυστέρηση σε σχέση με την ανάγκη, αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την υπηρεσία να ρίξει τα κριτήρια της δουλειάς του», είπε.

Επανέλαβε τα περί υποκρισίας της Ε.Ε όσον αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα λέγοντας ότι «η θέση μας είναι ότι δεν έχει σημασία η εθνικότητα των παιδιών και κατήγγειλε ότι χώρες που έχουν τη δυνατότητα, δεν δέχονται ανήλικα επειδή δεν είναι από τη Συρία. Ζήτησε επίσης να κατέβει το ποσοστό αναγνώρισης προσφυγικού προφίλ στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης.

Ο κ. Μουζάλας διέψευσε δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου σύμφωνα με τα οποία 15.000 άνθρωποι πέρασαν στη Γερμανία μέσω του βαλκανικού διαδρόμου. «Η οδός των Βαλκανίων εχει κλείσει οριστικά», σημείωσε.

Η πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο είναι η πολιτική της κυβέρνησης, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπαλάφας.