Τσακλόγλου: Εντός διμήνου η πλατφόρμα για τις συντάξεις με οφειλές

«Η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα είναι έτοιμη εντός διμήνου. Θα κρατείται το 60% της σύνταξης, μέχρις ότου η οφειλή πέσει στα 20.000 ευρώ και από εκεί και μετά θα ισχύουν οι τωρινοί κανόνες».

Έτοιμη θα είναι μέσα στους επόμενους δύο μήνες η πλατφόρμα για τις συντάξεις με οφειλές, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου

Στους δύο στόχους της κυβέρνησης σε σχέση με το επίδομα μητρότητας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ-Πρώτο Πρόγραμμα. Και εξήγησε: «Ο πρώτος είναι τη συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής και ο δεύτερος η παροχή βοήθειας προς τα νέα ζευγάρια ώστε να κάνουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν».

Ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι «κατά την προηγούμενη 4ετία επεκτείναμε από τους 6 στους 9 μήνες το επίδομα μητρότητας για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα. Με το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας παρέχουμε για 9 μήνες στις αυτοαπασχολούμενες, στις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες επίδομα ίσο με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 830 ευρώ». Και πρόσθεσε: «Παράλληλα με το επίδομα πήραμε και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της οικογένειας όπως το επίδομα γέννας, η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων θέσεων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, οι «νταντάδες της γειτονιάς» και η στεγαστική πολιτική με έμφαση στους νέους».

Πλατφόρμα απασχόλησης συνταξιούχων

Αναφορικά με την πλατφόρμα απασχόλησης συνταξιούχων, ο κ. Τσακλόγου υπογράμμισε πως «μέχρι πρόσφατα αν ένας συνταξιούχος εργαζόταν είχε μια περικοπή της τάξεως του 30% στη σύνταξή του. Μάλιστα επί Κατρούγκαλου αυτό το ποσοστό ήταν 60%. Πρόσφατα, αλλάξαμε το καθεστώς αυτό και ένας εργαζόμενος συνταξιούχος θα παίρνει κανονικά τη σύνταξή του ακέραια και θα υπάρχει μία περικοπή της τάξης του 10% στο μισθό που λαμβάνει».

Παράλληλα, δήλωσε πως «οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι με το προηγούμενο καθεστώς ήταν περίπου 36.000 και ήδη στην πλατφόρμα έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να απασχοληθούν γύρω στις 75.000 άτομα και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνει».

Σύνταξη με οφειλές

Στη συνέχεια ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη σύνταξη με οφειλές, τονίζοντας ότι «με το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας επεκτείναμε το δικαίωμα των ατόμων τα οποία έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ, ώστε να μπορούν να λάβουν κανονικά σύνταξη.

Με το προηγούμενο καθεστώς κάποιος μπορούσε να πάρει σύνταξη αν τα χρέη του προς τον ΕΦΚΑ ήταν έως 20.000 ευρώ και ως 6.000 ευρώ αν ήταν αγρότης. Αλλάξαμε τα όρια αυτά από τα 20.000 στα 30.000 ευρώ και από τα 6.000 στα 10.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος έχει τουλάχιστον καταβάλεις εισφορές για 20 τουλάχιστον έτη και, επιπλέον, οι τραπεζικές του καταθέσεις δεν ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ, ώστε να βοηθηθούν μόνο αυτοί που πραγματικά έχουν αδυναμία πληρωμής».

Εξαήμερη εργασία

Επιπλέον, ξεκαθάρισε σχετικά με την εξαήμερη εργασία πως «αφορά είτε επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεχούς λειτουργίας, είτε επιχειρήσεις όπου παρατηρείται μη αναμενόμενη αύξηση των αναγκών για σύντομο χρονικό διάστημα. Η εξαήμερη εργασία θεωρείται υπερωριακή και έχει προσαύξηση αμοιβής κατά 40%. Η ρύθμιση δεν αφορά ξενοδοχεία και εστίαση».

Για το ΤΕΚΑ

Πέραν της διαφοροποίησης του ασφαλιστικού κινδύνου, με βάση την εμπειρία χωρών με ώριμα κεφαλαιοποιητικά συστήματα, οι ασφαλισμένοι του ΤΕΚΑ μπορούν να προσδοκούν επικουρικές συντάξεις αρκετά υψηλότερες από αυτές του υφισταμένου διανεμητικού συστήματος επικουρικής ασφάλισης».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις