Τσακλόγλου: Κάτω από 23.000 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις

Από εκεί που πριν λίγα χρόνια είχαμε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς κύριες συντάξεις, σήμερα οι συντάξεις αυτές είναι κάτω από 23.000 και μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται ακόμα και αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο ERTnews

Όπως είπε, «από εκεί που πριν λίγα χρόνια είχαμε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς κύριες συντάξεις, σήμερα οι συντάξεις αυτές είναι κάτω από 23.000 και μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται ακόμα και αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την απονομή της κύριας σύνταξης είναι λίγο πάνω από τις 60 ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης. Αλλά και στις εκκρεμείς συντάξεις, ο μέσος χρόνος απονομής έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 2-3 χρόνια».

Μόλις 16.500 οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη | Moneyreview.gr

Για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ο υφυπουργός ανέφερε: « Από τότε που ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση έχουν μειωθεί οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Ένα κομμάτι της μείωσης πήγε προς τις εργοδοτικές εισφορές και ένα άλλο κομμάτι προς τις εργατικές εισφορές. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα μειωθούν ακόμα μία μονάδα, μισή μονάδα το 2025 και μισή μονάδα το 2027. Με τις μειώσεις αυτές μικραίνει η λεγόμενη «φορολογική σφήνα», δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στο τι πληρώνουν οι εργοδότες και το τι βάζουν στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι. Όταν μειώνεται η φορολογική σφήνα αυξάνεται τόσο η ζήτηση για εργασία από την πλευρά των εργοδοτών, όσο και η προσφορά για εργασία από την πλευρά των εργαζομένων. Αυτός είναι ένας από τους κύριους παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν στη μείωση της ανεργίας και τη σημαντική αύξηση στην απασχόληση κατά την προηγούμενη τετραετία».

Ο Πάνος Τσακλόγλου αναφέρθηκε και στην αναμενόμενη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, λέγοντας πως αυτός θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ. «Στη χώρα μας υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία η οποία ακολουθείται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή οι κοινωνικοί εταίροι καταθέτουν τις απόψεις τους, τις επεξεργάζεται μία επιστημονική επιτροπή η οποία εισηγείται στην Υπουργό Εργασίας, η οποία με τη σειρά της εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου και λαμβάνεται η τελική απόφαση.

ΕΦΚΑ: Υπολογίζονται εκ νέου χιλιάδες συντάξεις – Εως το φθινόπωρο κλείνουν  οι εκκρεμότητες | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Όταν πρόκειται να γίνει αύξηση του κατώτατου μισθού η όποια Κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει δύο πράγματα, δηλαδή, από τη μία μεριά να δώσει τη δυνατότητα για ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο για τους χαμηλότερα αμειβόμενους συμπολίτες μας και από την άλλη μεριά να μην κάνει κάτι το οποίο θα χτυπήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και άλλα αρνητικά δευτερογενή αποτελέσματα.

Σχετικά με το ύψος της αύξησης, ο Υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός είναι 780 ευρώ και σίγουρα θα πάει πάνω από 800 ευρώ. Το πού ακριβώς θα σταματήσει θα το μάθουμε πολύ σύντομα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει μαζί της και αρκετά επιδόματα».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις