ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκαθαριστεί το τοπίο σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα 2020, το οποίο θα πληρωθεί το δεύτερο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, τέλος του μήνα αναμένεται να προσδιορίσει το Υπ.Οικονομικών τα κριτήρια, προκειμένουν να ξεκινήσουν άμεσα οι αιτήσεις και η καταβολή του Κοινωνικού Μερίσματος να γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο. Ωστόσο, μέχρι να ανακοινωθούν οι αποφάσεις, όλα είναι μόνο σενάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν ξεκινήσουν οι αιτήσεις των δικαιούχων για το κοινωνικό μέρισμα, θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα στη διεύθυνση https://www.koinonikomerisma.gr η οποία θα έχει την ένδειξη «Κοινωνικό Μέρισμα 2020».

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος θα είναι οι ακόλουθες κατηγορίες πολιτών:

 • Όσοι λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Πρόκειται για περίπου 275.000 νοικοκυριά που σημαίνει ότι οι ωφελούμενοι θα είναι περίπου 1.000.000 άτομα.
 • Οι μακροχρόνια άνεργοι, που δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα.
 • Οι απολυμένοι στη διάρκεια της πανδημίας, από τον Μάρτιο και μετά.
 • Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Ποιοι δεν θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα

 • Οι δημόσιοι υπάλληλοι.
 • Οι υπάλληλοι φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, πλην των νοσοκομείων.
 • Οι συνταξιούχοι, εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους για τους οποίους ενδέχεται να ληφθεί ειδική μέριμνα

Να θυμίσουμε ότι, οι δικαιούχοι του 2019 ήταν:

 1. Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.
 2. Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
 3. Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης ήταν βραχυχρόνια άνεργοι και είχαν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.
 4. Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ). Θυμίζουμε ότι πέρυσι τα κριτήρια κάλυψαν ελάχιστους πολίτες που δεν ξεπέρασαν τις 180.000 ευάλωτους συμπολίτες μας.

Σκυλακάκης: Θα ενισχυθούν όσοι δεν έχουν λάβει κάποιας άλλης μορφής στήριξης λόγω της πανδημίας

Σε ότι αφορά στο κοινωνικό μέρισμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε πρόσφατης συνέντευξή του και ερωτώμενος για την εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, είπε ότι οι κατηγορίες οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν, θα αφορούν περιπτώσεις οι οποίες δεν έχουν λάβει κάποιας άλλης μορφής στήριξης λόγω της πανδημίας.

Ερωτώμενος σχετικά, απέκλεισε περιπτώσεις όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν έχουν απώλειες εισοδήματος εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Σχετικά με τους μακροχρόνια ανέργους, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι αποτελούν μία κατηγορία ευάλωτων νοικοκυριών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι μία από τις κατηγορίες που θα λάβουν αυτή την έκτακτη ενίσχυση.