ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μεγάλη οικονομική ανάσα για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα λάβουν αναδρομικά καθώς εξετάζεται η καταβολή έκτακτου επιδόματος Χριστουγέννων.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν πως οι επόμενες κινήσεις θα κριθούν από την πορεία των δημοσιονομικών τον Οκτώβριο, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις περί τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ διευκρινίζουν πως το επίδομα, εφόσον υλοποιηθεί, θα καταβληθεί έως τον Δεκέμβριο και δεν θα είναι «13η σύνταξη», αλλά ένα εφάπαξ ποσό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», ανάλογα με την πορεία των εσόδων το επόμενο δίμηνο, κυβερνητική επιδίωξη είναι να σχεδιαστεί όσο το δυνατόν ομαλότερος ο δρόμος στο κομμάτι της οικονομίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ανησυχούν ιδιαιτέρως για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Το ύψος του επιδόματος δεν θα κυμαίνεται στα επίπεδα της σύνταξης, αλλά θα είναι χαμηλότερο και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν.

Εξάλλου από τα μέσα του Οκτωβρίου και μετά 1,1 εκατ. συνταξιούχοι θα εισπράξουν εφάπαξ τα αναδρομικά.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να πληρωθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Συνολικά από τα περίπου 4,5 δισ. που επιδίκασε το ΣτΕ στους συνταξιούχους, θα επιστρέψει το 1,4 δις ευρώ. Ενώ ως απόρροια της δυσαρέσκειας που προκάλεσε στους συνταξιούχους, κυρίως όσους λαμβάνουν πολύ χαμηλές αποδοχές, σχεδιάζει να δώσει «κοινωνικό μέρισμα» τα Χριστούγεννα, με διπλό στόχο:

α/Ακόμη και 400 ευρώ να δώσει κατά μέσο όρο (360 ευρώ μεικτά η σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα) στους χαμηλοσυνταξιούχους, το συνολικό κονδύλι θα κυμανθεί περί τα 600 εκ., καταγράφοντας «κέρδος» 1,5 δις σε σχέση με την απόδοση των Δώρων σε όλους τους συνταξιούχους. Και εν τέλει η κυβέρνηση από τα σχεδόν 4,5 δις σε 2,6 εκ. δικαιούχους, επιστρέφει 1,4 σε 1 εκ., ενώ σχεδιάζει να «δωρίσει» από περίπου 400 ευρώ τους υπόλοιπους συνταξιούχους (1,5-1,6 εκ.), καταγράφοντας έτσι «κέρδος» άνω των 2,5 δις εν σχέσει με την δικαστική απόφαση.

β/Η χορήγηση του μερίσματος «δένει» ψηφοθηρικά με τις επιδιώξεις της ΝΔ για πρόωρες εκλογές την άνοιξη και αφού κυκλοφορήσει το εμβόλιο για τον κορονοϊό και υπό τεράστια οικονομική πίεση (σε συνάρτηση με την μετάθεση του κεφαλαιοποιητικού ασφαλιστικού, την μη επικύρωση των πρόσθετων μνημονίων συνεργασίας με την Β. Μακεδονία).

Πότε θα γίνει η πληρωμή

Ξεκινάει την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου η πληρωμή των συντάξεων Νοεμβρίου μαζί με τα αναδρομικά και δεν αποκλείεται τελικά να ολοκληρωθεί στις 29 Οκτωβρίου.

Η πίστωση των ποσών των συντάξεων και των αναδρομικών που θα καταβληθούν μέχρι την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει νωρίτερα την Τρίτη το μεσημέρι στις 27 Οκτωβρίου λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου.

Οι επικουρικές συντάξεις και για τον μήνα Νοέμβριο θα πληρωθούν στους συνταξιούχους ταυτόχρονα με τις κύριες συντάξεις. Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για την καταβολή των συντάξεων Νοεμβρίου είναι οι εξής:

– Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Νοεμβρίου, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου και θα πιστωθούν την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9) και την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8).

– Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

-Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

– Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

-Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα

– Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

– Το ΕΤΑΠ- ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

– Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 αλλά θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

– Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

– Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 και θα πιστωθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.