Αρχική Ασφάλιση Τι αλλάζει σε συντάξεις χηρείας και προσωρινές συντάξεις – Τι προβλέπουν οι...

Τι αλλάζει σε συντάξεις χηρείας και προσωρινές συντάξεις – Τι προβλέπουν οι τροπολογίες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Δύο τροπολογίες για τις συντάξεις χηρείας , αλλά και την και την απονομή προσωρινής σύνταξης κατάθεσε χθες στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών “ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων” το υπουργείο Εργασίας.  Η πρώτη τροπολογία αποτυπώνεται η συμφωνία της Κυβέρνησης με τους θεσμούς αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων χηρείας, οι οποίες με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου οδηγούνταν στη προκρούστεια κλίνη. Πλέον, θεσμοθετείται ελάχιστο  ποσό σύνταξης ύψους 384 ευρώ για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος  ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ. Παράλληλα, η διάταξη προβλέπει ότι για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων. Ακόμη, σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Η δεύτερη τροπολογία προβλέπει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στο 80%  του ποσού της οριστικής σύνταξης, όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85).  Με την τροπολογία αυτή, το ποσό της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα ώστε να μην απέχει σημαντικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης και αφορά όσους θα υποβάλουν  ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ,  για λόγους επιτάχυνσης της σχετικής διαδικασίας.