Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Περικοπές στις συντάξεις χηρείας : Θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το Υπουργείο Εργασίας

της Μαργαρίτας Κάρδαρη 

Όπως είναι γνωστό από διατάξεις Νόμων που ισχύουν από το μακρινό παρελθόν μέχρι και σήμερα στις περιπτώσεις που ο επιζών σύζυγος λαμβάνει σύνταξη χηρείας  από τον επόμενο μήνα του θανάτου και για μια τριετία λαμβάνει το 70% της συντάξεως του θανόντα  κύριας και επικουρικής .

Μετά τη συμπλήρωση της τριετίας επανεξετάζεται η περίπτωση και ο δικαιούχος καταθέτει στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ , από τις οποίες και συνταξιοδοτείται , Υπεύθυνη Δήλωση , στην οποία δηλώνει αν εργάζεται , αν συνταξιοδοτείται και αν δεν έχει μεταβληθεί η οικογενειακή του κατάσταση (αν παραμένει χήρος /α)

Στις περιπτώσεις αυτές , αν ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται συνεχίζει να λαμβάνει το 35% της σύνταξης του /της θανούσης ενώ αν έχει συναφθεί γάμος τότε διακόπτεται η σύνταξη χηρείας .

Από τον Οκτώβριο του 2020 στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα , λόγω έλλειψης σχετικού λογισμικού συνεχίζεται να καταβάλλεται το 70 της σύνταξης του θανόντα/ ουσης αντίθετα στις συνταξεις χηρείας του Δημοσίου και του ΟΓΑ έχουν γίνει οι σχετικές περικοπές 

Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Αφορά περίπου 9000 περιπτώσεις συνταξιούχων που αν δεν υπάρξει σχετική μέριμνα από πλευράς Υπουργείου θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά τα οποία καταβλήθηκαν , χωρίς διοκή τους ευθύνη και αφορούν πολλά έτη και μάλιστα από τον Οκτώβριο του 2020. 

Από την άλλη πλευρά αν δεν επιστραφούν δικαιολογημένα οι συνταξιούχοι λόγω χηρείας  Δημοσίου και ΟΓΑ θα προβάλλουν έντονες και δίκαιες διαμαρτυρίες και θα επιδιώξουν την επιστροφή των δικών τους κρατήσεων για λόγους ίσης μεταχείρισης .

Ακούστηκε και γράφτηκε ότι Το υπουργείο Εργασίας δέχεται αφόρητες πιέσεις προκειμένου να αμβλύνει τη διάταξη που έχει ήδη εφαρμοστεί στους συνταξιούχους του δημοσίου και του ΟΓΑ και να μειώσει τις αντιδράσεις που αναμένονται από τους συνταξιούχους που λαμβάνουν ανάλογη σύνταξη.

Για την άμβλυνση των επιπτώσεων το υπουργείο Εργασίας εξετάζει δύο λύσεις:

  • Πρώτον, ο δικαιούχος να επιλέγει την σύνταξη που θα περικοπεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας. Έτσι θα μπορεί να επιλέξει την μείωση της μικρότερης σύνταξης.
  • Δεύτερον, συζητείται το ενδεχόμενο η περικοπή να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) και όχι την αναλογική σύνταξη.

Το Δίκτυο των Συνταξιούχων ζητάει από την Κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να νομοθετήσουν , ώστε να παραμείνει η καταβολή των συντάξεων χηρείας στο 70% των αρχικών ποσών, εφ’ όρου ζωής του κάθε δικαιούχου.

Αναφέρθηκε και γράφτηκε στον  Τύπο ότι μετά τις Εκλογές θα αποτελέσει προτεραιότητα της Κυβέρνησης η νομοθέτηση επί του συγκεκριμένου θέματος με ΄όσο το δυνατό δικαιότερο τρόπο 

Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Προπληρωμένη Κάρτα: Νέα μέθοδος πληρωμής για τα επιδόματα

Η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ αναμένεται να ξεκινήσει από το τέλος του 2024 και τις αρχές...

Μείωση 50% στις συντάξεις χηρείας και στον ιδιωτικό τομέα

Η χορήγηση παροχών σε δικαιούχους από τον ιδιωτικό τομέα πρέπει να μειωθεί κατά 50% μετά από τρία χρόνια (από 70% σε 35%), όπως προβλέπεται...

e-ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τους 700 ιατρούς στα ΚΕΠΑ

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι, σε συνέχεια της από 24/4/2024 «πρόσκλησης για την ένταξη 700 νέων ιατρών στο μητρώο του Ειδικού Σώματος Ιατρών (ΕΣΙ) του Κέντρου...

Συντάξεις Ιουλίου 2024: Ημερομηνίες πληρωμής

Από την επόμενη Τρίτη, 25 Ιουνίου, οι συντάξεις του Ιουλίου θα καταβληθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: Την 25η/6/2024, Τρίτη, θα πληρωθούν οι συντάξεις από...