Αρχική Οικονομία Τι αλλάζει από σήμερα στο ηλεκτρονικό εισιτήριο

Τι αλλάζει από σήμερα στο ηλεκτρονικό εισιτήριο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παράταση της διαδικασίας και αλλαγές στο ηλεκτρονικό εισιτήριο ανακοίωσαν το υπουργείο Υποδομών και η διοίκηση του ΟΑΣΑ .

Ετσι, το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα διατίθεται από την ερχόμενη Δευτέρα και με 1,4 ευρώ ενώ μέχρι σήμερα οι επιβάτες ήταν υποχρεωμένοι να «φορτώνουν» τις κάρτες με 5 ή περισσότερα εισιτήρια ή να προμηθεύονται την ημερήσια κάρτα των 4,5 ευρώ. Ταυτόχρονα δίνεται παράταση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου στην ισχύ των σημερινών χάρτινων καρτών απεριορίστων διαδρομών και χάρτινων εισιτηρίων ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία. Σημειώνεται ότι ο ΟΑΣΑ εισηγήθηκε παράταση της ισχύος έως τις 10 Νοεμβρίου, ωστόσο το υπουργείο αποφάσισε να την παρατείνει έως τις 15 Νοεμβρίου προκειμένου να διευκολύνει περαιτέρω τη μετάβαση στην ηλεκτρονική μορφή.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι πολίτες ταλαιπωρούνται για την προσωποποιημένη κάρτα χωρίς λόγο αφού μπορούν άνετα να χρησιμοποιούν την απρόσωπη. Εν τω μεταξύ οι άνεργοι και οι άλλοι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης φαίνεται πως θα συνεχίσουν να μπαίνουν στο σταθμό από ειδική πύλη… Οι πύλες στο μετρό θα αρχίσουν να κλείνουν από τις 6 Νοεμβρίου αν και σε ορισμένους σταθμούς πιθανώς θα παραμείνουν ανοιχτές για τεχνικούς λόγους.

Ο ΟΑΣΑ απέστειλε επιστολή στον ανάδοχο του «Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου», στην οποία του ζητεί την ενεργοποίηση της δυνατότητας διάθεσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έναντι 1,4 ευρώ, δηλαδή με το αντίτιμο του σημερινού χάρτινου ενιαίου εισιτηρίου. Θα διατίθεται από την προσεχή Δευτέρα.

Μάλιστα, ο οργανισμός επεξεργάζεται κίνητρα, ώστε ο επιβάτης να μην πετά το ηλεκτρονικό εισιτήριο (πρόκειται για το ATH.ENA Ticket), αλλά να το επαναφορτίζει, όπως π.χ. στις δέκα επαναφορτίσεις, η ενδέκατη να είναι δωρεάν.

Μέχρι σήμερα, το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν διατίθεται μεμονωμένα, δηλαδή με το αντίτιμο του 1,4 ευρώ, καθώς ο επιβάτης χρειάζεται να καταβάλει, την πρώτη φορά, είτε 4,5 ευρώ που είναι το ημερήσιο εισιτήριο, είτε 7 ευρώ που αντιστοιχεί σε 5 διαδρομές.

Ωστόσο, το μεμονωμένο εισιτήριο του 1,4 ευρώ διατίθεται ήδη, τόσο στην προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα, όσο και στην απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (η απρόσωπη κάρτα, την πρώτη φορά, διατίθεται -κι αυτή- με 7 ευρώ που αντιστοιχεί σε 5 διαδρομές).

Η σημαντική διαφορά του νέου συστήματος είναι ότι τόσο το ηλεκτρονικό εισιτήριο (ATH.ENA Ticket), όσο και η ηλεκτρονική κάρτα (ATH.ENA Card) μπορούν να επαναφορτιστούν, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο επιβάτης μπορεί να μην τα πετά αλλά να τα επαναχρησιμοποιεί. Για παράδειγμα, στις δέκα επαναφορτίσεις, η ενδέκατη να είναι δωρεάν.