Τέλος Φεβρουαρίου η «πρεμιέρα» της πλατφόρμας για το επίδομα μητρότητας

Έως το τέλος Φεβρουαρίου πρόκειται να εκδοθεί η πολυπόθητη υπουργική απόφαση για το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ταυτόχρονα θα τεθεί σε λειτουργία και η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Οι μητέρες θα υποβάλλουν ψηφιακή αίτηση για να λάβουν -για εννέα μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους- επίδομα που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, όπως ακριβώς και οι μητέρες με μισθωτή απασχόληση.

Όσες μητέρες υπέβαλαν ήδη αίτηση στους φορείς μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου δεν χάνουν τη σειρά τους, αλλά οι αιτήσεις τους θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα μόλις τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα. Το δικαίωμα είναι μερικώς μεταβιβάσιμο και στον πατέρα για 7 μήνες.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι όσες υποβάλλουν αίτηση για την λήψη του επιδόματος δεν θα πρέπει να έχουν οφειλές στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι μη μισθωτές θα υποβάλλουν την αίτησή τους και στη συνέχεια θα διαπιστώνεται αν η μητέρα έχει ασφαλιστική ικανότητα ή όχι. Σε περίπτωση που έχει οφειλές θα πρέπει να τις εξοφλήσει και στη συνέχεια να υποβάλλει εκ νέου αίτηση για να της χορηγηθεί η παροχή αναδρομικά από τον μήνα που της διακόπηκε. Θα προβλέπεται η επαναχορήγηση του επιδόματος μητρότητας που δεν θα ξεπερνά τους 12 μήνες.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης dypa.gov.gr.

flash.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις