Επίδομα μητρότητας: Πάνε «ταμείο» χιλιάδες μητέρες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα

Η αντίστροφη μέτρηση για την «πρεμιέρα» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα καταβληθεί το επίδομα μητρότητας σε περίπου 5.000 μη μισθωτές ξεκίνησε. Σε δύο ημέρες, την Τετάρτη 17 Απριλίου, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα και πλέον οι νέες μητέρες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, θα λαμβάνουν μια πολύτιμη οικονομική «ανάσα» από το κράτος.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος, διάρκειας εννέα μηνών, κατόπιν φυσικά ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας, ενώ από την πλευρά τους οι ασφαλισμένες θα πρέπει να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους. Το ποσό θα είναι ίσο με το νέο κατώτατο μισθό (706 ευρώ καθαρά), δηλαδή συνολικά 6.254 ευρώ.

Μάλιστα προβλέπεται αναδρομική ισχύς του μέτρου, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες, πριν από τη λήξη του 2023 και, ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Επίδομα Μητρότητας: Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα σε αγρότισσες και  αυτοαπασχολούμενους - Newsbomb - Ειδησεις - News

Για την πληρωμή του επιδόματος η διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά, ενώ η δικαιούχος θα ενημερώνεται με την υποβολή των δικαιολογητικών από το ηλεκτρονικό σύστημα.

Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του αστικού κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των 8 ετών.

Παράλληλα, η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές που προβλέπονται, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος. Σε περίπτωση που ο πατέρας εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, λαμβάνει, πλέον της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας και ασφαλίζεται με βάση το ασφαλιστικό καθεστώς στο οποίο υπάγεται.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις