Αρχική Οικονομία Ταυτόχρονα οι πληρωμές για τα χαμένα ενοίκια Φεβρουαρίου και Μαρτίου

Ταυτόχρονα οι πληρωμές για τα χαμένα ενοίκια Φεβρουαρίου και Μαρτίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους σε επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή και δεν τους έχει επιτραπεί να εισπράξουν ενοίκια από τις επιχειρήσεις αυτές στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα λάβουν ταυτόχρονα τις αποζημιώσεις για τα απολεσθέντα ενοίκια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με επίσημη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Οπως τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί -για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώνονται από το νόμο να μην εισπράττουν ενοίκια επαγγελματικής στέγης από επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή- «την καταβολή διπλής αποζημίωσης στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Απριλίου, τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο, χωρίς δήλωση για τον τελευταίο μήνα». Ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτό θα υλοποιηθεί «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως εκείνοι οι οποίοι θα λάβουν τις διπλές αποζημιώσεις θα είναι ιδιοκτήτες των οποίων οι δηλώσεις Covid για τα απολεσθέντα ενοίκια του Φεβρουαρίου, οι οποίες υποβάλλονται αυτές τις μέρες, δεν θα έχουν προβλήματα στην εκκαθάρισή τους.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ από ενοίκια στο πρώτο τρίμηνο του 2021 λόγω των εκτάκτων μέτρων που εφαρμόζονται για την οικονομική στήριξη εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων αναγκασμένων να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Οι ιδιοκτήτες οι οποίοι είχαν αρχίσει να διαμαρτύρονται έντονα στην κυβέρνηση για το ότι οι πληρωμές των αποζημιώσεων καθυστερούν, και οι ίδιοι, μη έχοντας εισπράξει καθόλου ενοίκια για όλο το πρώτο τρίμηνο του έτους, έχουν αρχίσει πλέον να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, μέχρι τις 15 Απριλίου, αποζημιώσεις δύο μηνών, οι οποίες θα αντιστοιχούν στο 80% των μη εισπραχθέντων ενοικίων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου 2021.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που έχει συμφωνήσει με μισθώτρια επιχείρηση να λαμβάνει από αυτήν ενοίκιο 1.000 ευρώ κάθε μήνα, θα εισπράξει μέχρι τις 15 Απριλίου ποσό αποζημίωσης ύψους 1.600 ευρώ, το οποίο θα αντιστοιχεί στο 80% του ποσού των 2.000 ευρώ, που ισούται με τα ενοίκια δύο μηνών. Επίσης, ιδιοκτήτης που έχει συμφωνήσει να λαμβάνει ενοίκιο 500 ευρώ κάθε μήνα, θα εισπράξει μέχρι τις 15 Απριλίου αποζημίωση για απολεσθέντα ενοίκια δύο μηνών, συνολικού ύψους 800 ευρώ (80% x 500 ευρώ x 2).

Σημειώνεται ότι τα ποσά των αποζημιώσεων είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα και δεν επιτρέπεται να συμψηφίζονται με χρέη των ιδιοκτήτων προς τη Φορολογική Διοίκηση ή προς οποιονδήποτε άλλον φορέα του Δημοσίου.

Πέραν της υπόσχεσης για καταβολή διπλών αποζημιώσεων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε πως τα μέτρα στήριξης του 2021 θα υπερβούν τα 14 δισεκατομμύρια, ποσό το οποίο είναι διπλάσιο από τις προβλέψεις του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Προανήγγειλε, επίσης, νέα μέτρα οικονομικής στήριξης για τον Απρίλιο που θα περιλαμβάνουν «το χρηματοδοτικό εργαλείο κάλυψης παγίων δαπανών και το πρόγραμμα “Γέφυρα ΙΙ” για τις επιχειρήσεις (…), τη διοχέτευση του 7ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής στην πραγματική οικονομία, την αναστολή βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων και την παράταση αναστολής πληρωμών αξιογράφων». Ανέφερε, επίσης, ότι «σχεδιάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις, ως κεφάλαιο επανεκκίνησης, για κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση, με στόχο να στηριχθούν κατά τα πρώτα βήματα επιστροφής τους στην κανονικότητα».

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας άφησε και πάλι ανοικτό το ενδεχόμενο ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με τις ισχύουσες σήμερα αντικειμενικές αξίες ακινήτων και όχι με τις νέες που θα προκύψουν μετά την επικείμενη αναπροσαρμογή, ενώ επισήμανε πως η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην αναπτυξιακή πολιτική που προβλέπει μειώσεις φόρων, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς επέκταση φοροελαφρύνσεων και φέτος και το 2022, αλλά και τα επόμενα έτη. Μεταξύ των μέτρων τα οποία είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστούν είναι η μειωμένη προκαταβολή φόρου για πληττόμενες επιχειρήσεις και φέτος, το πάγωμα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 και η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και μετά το 2021.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου