Αρχική Ασφάλιση Τα συν και τα πλην της διαπραγμάτευσης σε εργασιακά-ασφαλιστικό

Τα συν και τα πλην της διαπραγμάτευσης σε εργασιακά-ασφαλιστικό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε καλό κλίμα και με σημαντική πρόοδο σε σημαντικά θέματα ολοκληρώθηκαν οι πρώτες μέρες της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών σε αρκετά θέματα, όπως η καθιέρωση κατώτατης σύνταξης στις συντάξεις χηρείας στο ύψος της εθνικής σύνταξης, αλλά και η αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργίες στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία. Ωστόσο, δεν βγήκε “λευκός καπνός” για τον ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος καρκινοβατεί εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά και για τη αναδιάρθρωση του προνοιακού χάρτη της χώρας που με μαθηματική ακρίβεια θα φέρει νέες περικοπές. 

Οπισθοχώρηση από την Κυβέρνηση στο θέμα των απεργιών

Ειδική αναφορά έγινε στις τελευταίες συναντήσεις και για το σκέλος της απαρτίας στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων για τη λήψη απόφασης για απεργία με την ελληνική πλευρά να αποδέχεται την πρόταση των Θεσμών. Μοιραία, αν δεν αλλάξει στάση το ελληνικό επιτελείου απέναντι στους δανειστές, τότε από εδώ και στο εξής θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών ενός κλάδου. Ωστόσο, υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες διευκρινίζουν ότι καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις, ενώ καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας, ούτε στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών. Αναφορικά με την λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε να συντάξει μελέτη την οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2018. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να καθοριστεί και η ανεξάρτητη αρχή η οποία θα συντάξει την σχετική έκθεση.

Λύνεται το πρόβλημα με τις συντάξεις χηρείας

Στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν και οι συντάξεις χηρείας με τους δανειστές να συμφωνούν για το κατώτατο πλαφόν, αλλά να διατηρούν επιφυλάξεις αναφορικά με το εάν πρέπει αυτό να οριστεί στα 384 ευρώ που είναι η ελληνική πρόταση, ή χαμηλότερα. Υπενθυμίζεται οι δύο βασικές ανατροπές  που έχει επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις χηρείας είναι η θέσπιση ορίου ηλικίας στα 55 και η μείωση του ποσοστού της σύνταξης που δικαιούται η χήρα στο 50% από 70%. Έτσι θεσπίζεται το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου. Αυτό σημαίνει ότι αν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει το όριο κατά το έτος που επήλθε ο θάνατος, χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής. Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55, η σύνταξη χορηγείται για μία τριετία. Εφόσον στο μεταξύ συμπληρώσει το 55ο έτος, η σύνταξη διακόπτεται και επαναχορηγείται στα 67 διά βίου. Ωστόσο, αν το 55ο έτος δεν συμπληρώνεται εντός της 3ετίας, η σύνταξη διακόπτεται στη λήξη της και δεν επαναχορηγείται. Όταν στα μέσα Αυγούστου του 2017 έγινε η πρώτη επεξεργασία στα αιτήματα συνταξιοδότησης, αποκαλύφθηκε το πραγματικό μέγεθος των εξοντωτικών περικοπών. Πάντως, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι προς ώρας οι Θεσμοί φαίνεται να αποδέχονται την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για το πλαφόν χωρίς αστερίσκους, προκειμένου να αποφευχθούν ακραίες περιπτώσεις μειώσεων που οδηγούσαν τις συντάξεις χηρείας ακόμη και στα 195 ευρώ. Τονίζουν δε ότι η αποδοχή της πρόταση ήταν μια από τις βασικές επιδιώξεις της πολιτικής ηγεσίας.

“Πράσινο φως” για το πλεόνασμα ΕΦΚΑ 

Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες οι Θεσμοί στην εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας αναφορά με τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Φαίνεται ότι οι δανειστές δεν είχαν πειστεί απόλυτα για το πλεόνασμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης το 2018 εκτιμώντας ότι το τελικό ποσό δεν θα φτάσει στα επίπεδα που υπολογίζει η ελληνική πλευρά.  Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι το πλεόνασμα θα αγγίξει τα 689 εκατ. ευρώ, ενώ η ενίσχυση των εσόφων, όπως υποστηρίζει το ελληνικό επιτελείο, οφείλεται στη αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Πάντως, υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν ότι επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία των εσόδων, όπως και τα στοιχεία του προϋπολογισμού.  Τέλος, με βάση τα στοιχεάι που παρουσίασε η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου , επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών των εκκρεμών συντάξεων, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Προβλήματα με τον… νέο προνοιακό χάρτη 

Σε αδιέξοδο βρέθηκαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τα τεχνικά κλιμάκια αναφορικά με την αναδιάρθρωση των επιδομάτων. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι δανειστές δεν έχουν την οριστική εικόνα για το spending review ( ανασκόπηση δαπανών) και ζητούν συνολική εικόνα των περικοπών από το σύνολο των υπουργείων προκειμένου να αξιολογήσουν τα μεγέθη των περικοπών, αν αυτά χρειαστούν. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν μετά το πέρας της συνάντησης ότι όσο περισσότερες δαπάνες καταφέρουν να εξοικονομηθούν από τα υπόλοιπα υπουργεία τόσο το καλύτερο θα είναι για τα προνοιακά επιδόματα. Πάντως, το φλέγον αυτό ζήτημα παραμένει «ανοιχτό» και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο, με ανταλλαγή απόψεων το επόμενο διάστημα.

Διαφωνίες και “ελπίδα” για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ

Για τον ΕΔΟΕΑΠ επίσης δεν βγήκε «λευκός καπνός» καθώς  οι δύο πλευρές δεν βρήκαν κοινό πεδίο συνεννόησης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Θεσμοί δεν πείθονται να συναινέσουν στο να δημιουργηθεί ένας πόρος (2% επί του τζίρου), ώστε να στηριχθεί το Ταμείο και να διατηρηθεί η αυτονομία του. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, όμως το ταμείο βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς πλέον αδυνατεί να καταβάλει επικουρικές συντάξεις και να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους 18.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους.