Αρχική Οικονομία Τα “αγκάθια” της τέταρτης αξιολόγησης – Σε εκκρεμότητα 88 προαπαιτούμενα

Τα “αγκάθια” της τέταρτης αξιολόγησης – Σε εκκρεμότητα 88 προαπαιτούμενα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με «μοντέλο» τρίτης αξιολόγησης και πολιτική απόφαση αναμένεται να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει τέταρτη και τελευταία του τρέχοντος προγράμματος. Επί της ουσίας αρκετά από τα 88 προαπαιτούμενα δεν θα καταστεί δυνατόν να «κλειδώσουν» έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου και είτε θα συμφωνηθεί η υλοποίηση τους μέσα στο επόμενο δίμηνο είτε θα μπουν ως νέα «ορόσημα» στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας.

 

Πάντως, αυτό που αντιλαμβάνονται στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι υπάρχει διάθεση από τους θεσμούς να μην τραβήξουν το σκοινί στην αξιολόγηση (όπως άλλωστε έγινε και τους τελευταίους μήνες του 2017) μίας και έχουν να διευθετήσουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα όπως είναι για παράδειγμα η λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Αναλυτικά ένα από τα βασικά ζητήματα που δεν πρόκειται να κλείσει εντός του Μαΐου είναι το δημοσιονομικό και η πιθανότητα να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου. Η τελική απόφαση , όπως αναφέρεται στο μνημόνιο «θα ληφθεί εάν το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές, κρίνει ότι απαιτείται μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή μέτρων». Όπως είναι επόμενο η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να ανοίξει την συζήτηση με την άφιξη των κλιμακίων ενώ και το ΔΝΤ θέλει να έχει περισσότερα στοιχεία για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού αλλά και τα δεδομένα πρώτου τριμήνου για την πορεία του ΑΕΠ τα οποία θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Ιουνίου.

Ομιχλώδες είναι ακόμη το τοπίο όσον αφορά τις νέες αντικειμενικές αξίες ( η οριστικοποίηση τους πάει από αναβολή σε αναβολή) και συνεπακόλουθα τις αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Μπορεί στην τέταρτη αξιολόγηση να μην υπάρχουν εισπρακτικά μέτρα αλλά είναι βέβαιο ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές θα επιφέρει άλλο ένα πλήγμα στο «κοινωνικό προφίλ» της κυβέρνησης. ¨Όπως ορίζεται στο μνημόνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η έκπτωση στον ΦΠΑ η οποία ισχύει ακόμη σε πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) θα καταργηθεί έως το τέλος Ιουνίου. Από την 1η Ιουλίου στα νησιά αυτά οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, σε 6%, 13% και 24% αντίστοιχα.

Πολλά είναι τα ανοιχτά μέτωπα του υπουργείου Εργασίας . Ο επανυπολογισμός και η αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά καθυστερούν οι αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου. Επίσης δεν έχει προχωρήσει η κατάρτιση του νέου κανονισμού του «ακέφαλου» ΕΦΚΑ. Στην αγορά εργασίας εκκρεμεί η τελική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και συμφωνία με τους θεσμούς, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος διοικητικός μηχανισμός που θα αξιολογεί την αντιπροσωπευτικότητα στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί και η επανεξέταση των διαδικασιών διαμεσολάβησης και διαιτησίας,

Στο μέτωπο της αδήλωτης εργασίας θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντα μήνα η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, των ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ και της Ελληνικής Αστυνομίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. Καταβάλλονται προσπάθειες για την δημιουργία μίας πλατφόρμας μέσω ΕΣΠΑ.

 
Προαπαιτούμενα:

Οι σημαντικότερες εκκρεμότητες

 1. Αναπροσαρμογές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα ενόψει των επικείμενων αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες
 2. Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο νησιά για τα οποία είχε δοθεί εξάμηνη παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος
 3. Ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων
 4. Έκδοση υπουργικής απόφασης για περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019
 5. Εκκαθάριση και πληρωμή 100.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης
 6. Αλλαγές επί το αυστηρότερο στο θεσμικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη)
 7. Ολοκλήρωση της χωροταξικής χαρτογράφησης για τον Κτηματολόγιο
 8. Εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής για τα διόδια στην Εγνατία Οδό
 9. Προκήρυξη διαγωνισμού για την χορήγηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό
 10. Έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και του 54% της ΔΕΠΑ
 11. Λήψη απόφασης για την εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου ένα χρόνο νωρίτερα (τον Ιανουάριο του 2019)
 12. Διορισμοί Ειδικών Γραμματέων , Διοικητών και Γενικών Διευθυντών στο Δημόσιο
 13. Δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων για ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία .
 14. Μείωση των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες με στόχο τον εκμηδενισμό τους έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.
 15. Ανατροπές στο πλαίσιο για κοινωνικά επιδόματα (π.χ. στέγασης εκπαιδευτικά).