Αρχική Εργασιακά Τα 5 επιδόματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού

Τα 5 επιδόματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την στήριξη του κλάδου του πολιτισμού, των δημιουργών του και των εργαζομένων σε αυτόν αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

1. Την αποζημίωση ειδικού σκοπού εργαζομένων ειδικών κατηγοριών, ύψους 800 ευρώ.

2. Την πρόσθετη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ύψους 534 ευρώ, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα  artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας, με μονομερή αίτηση/υπεύθυνη δήλωση χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη μέχρι τις 15 Οκτωβρίου αυστηρά. Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 11.500 εργαζόμενοι στον Πολιτισμό.

3. Αναστολές συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση 534 ευρώ ανά μήνα. Το μέτρο αυτό έχει επεκταθεί μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020.

4. Την χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους

5. Την δίμηνη παράταση της χορήγησης του τακτικού επιδόματος ανεργίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΜέΡΑ25, κ. Κ.Γρηγοριάδη, για τις προϋποθέσεις λήψης του ειδικού εποχικού βοηθήματος στους δημιουργούς στον χώρο του πολιτισμού και στους εργαζόμενους σε αυτόν, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «οι δικαιούχοι του πρέπει να έχουν την ιδιότητα του μισθωτού του οικείου κλάδου, κατά την περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9/2020 – 30/11/2020)».