Αρχική Υγεία Σύψας: Φόβοι για «επιδημική έκρηξη» σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Σύψας: Φόβοι για «επιδημική έκρηξη» σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας μίλησε για τον αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία, το άνοιγμα των σχολείων και το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Φόβους για το επιδημική έκρηξη τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ειδικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη, εξέφρασε ο Νίκος Σύψας σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης.

«Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η έκρηξη δεν θα γίνει σταδιακά αλλά απότομα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σύψας ανέφερε, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, πως ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει την τάση να αυξάνεται, ενώ παράλληλα υπάρχει τάση μείωσης της μέσης ηλικίας των νοσηλευομένων. «Οι ηλικίες των κρουσμάτων έχουν χαμηλώσει, είναι κυρίως στην ηλικία 25 – 35 που είναι οι άνθρωποι οι οποίοι μολύνονται έξω, όπου γίνονται διασπορές, και στη συνέχεια πηγαίνουν στο σπίτι τους και οι μολύνσεις πλέον γίνονται ενδοοικογενειακά.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι ο αριθμός των διασωλημωνένων ασθενών δεν μειώνεται με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να συνεχίζει να δέχεται πιέσεις.

«Ο μεγάλος φόβος που έχουμε είναι ότι έχει ήδη γίνει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και ότι αυτή η διασπορά θα δώσει κάποια επιδημική έκρηξη και αναφερόμαστε κυρίως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η έκρηξη δεν θα γίνει σταδιακά αλλά απότομα, θα δούμε τα κρούσματα να διπλασιάζονται. Προς το παρόν αυτό δεν το έχουμε δει, ελπίζουμε να μην το δούμε καθόλου, κυρίως Ιανουάριο και Φεβρουάριο που είναι πολύ επικίνδυνοι μήνες», ανέφερε ο κ. Σύψας.

«Κρατάμε την ανάσα μας να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες», είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι χθες από τα 866 κρούσματα, περίπου τα 364 καταγράφηκαν στην Αττική. «Για να το πω κομψά δεν μας ενθουσίασαν» είπε ο κ. Σύψας σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής.

Σχολεία και πιστοποιητικά εμβολιασμού

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και γιατί πάρθηκε αυτή η απόφαση, εφόσον υπάρχουν φόβοι για έξαρση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, ο κ. Σύψας σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση παίρνεται ένα ρίσκο και πως ζούμε σε εποχές μεγάλης αστάθειας, όπου τα δεδομένα αλλάζουν ανά ημέρα.
Παράλληλα τόνισε πως η Επιτροπή των Ειδικών συνεδριάζει κάθε Παρασκευή για να πάρει τις αποφάσεις της σημειώνοντας πως για τις περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Λάρισα και η Λακωνία, δεν αποκλείεται να παρθούν μέτρα ανά πάσα στιγμή.

Τέλος, σχετικά με το πιστοποιητικό του εμβολιασμού είπε χαρακτηριστικά πως «θέλουμε το καλοκαίρι τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί», ενώ αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού και έντονης κινητικότητας που παρατηρούνται παρά το lockdown, ο καθηγητής ανέφερε πως προτιμήθηκε ένα light (ελαφρύ) lockdown λόγω της μεγάλης κούρασης του κόσμου.

Σε ό,τι αφορά στην επαναλειτουργία καθημερινών δραστηριοτήτων, ο καθηγητής ανέφερε πως προτεραιότητα έχουν τα σχολεία, σειρά θα πάρει το λιανεμπόριο και τελευταία θα ανοίξει η εστίαση. Σε αυτό το σημείο τόνισε πως εξακολουθεί να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Επιτροπή και την κυβέρνηση, παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται κατά καιρούς.

Οι περιοχές σε «κόκκινο»

Εκτός της Αττικής και κυρίως της Δυτικής Αττική όπου παραμένει σε ισχύ το αυστηρό lockdown, άλλες επτά περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο». Σε αυτές είναι από χθες και η Λέσβος, η οποία μπήκε σε καθεστώς αυστηρού lockdown λόγω διασποράς του κοροναϊού.

Η Λέσβος, μαζί με την Βοιωτία, την Δυτική Αττική (Ελευσίνα, Ασπρόπυργος), την Κοζάνη (Δήμος Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου), την Ροδόπη (τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών) και το νησί της Καλύμνου είναι σε καθεστώς σκληρού lockdown, ενώ σε καραντίνα θα είναι ως την Παρασκευή και η τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας.