Αρχική Δήμοι Συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πραγματοποιείται σήμερα η προτελευταία συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Αύριο, Παρασκευή, θα γίνει η δέκατη και τελευταία συνεδριακή διάσκεψη με την ΠΕΔ Αττικής.

Κλείνει έτσι ο κύκλος του διαλόγου στην Αυτοδιοίκηση για την επικαιροποίηση  και ανάδειξη των κρίσιμων θεμάτων και προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει άμεσα και στο μέλλον

Το πρώτο, κρίσιμο, άγνωστης διάρκειας και διττού χαρακτήρα  θέμα είναι η πανδημία, καθώς στην παρούσα φάση καλείται να διαχειριστεί και να στηρίξει μέσω των υπηρεσιών της  τις τοπικές κοινωνίες αφενός και αφετέρου, να αντιμετωπίσει τις έκτακτες οικονομικές ανάγκες και την απώλεια εσόδων, συνέπεια  των μέτρων κατά του κορονοϊού. Σε επόμενη και πάντως όχι μακρινή φάση, είναι  να συμβάλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της νέας κρίσης που βιώνουν οι τοπικές κοινωνικές και η οικονομία.

Η προώθηση από την κυβέρνηση της μεταρρύθμισης για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της έκθεσης Πισσαρίδη για την Αυτοδιοίκηση,  που θα καθορίσουν το μέλλον του θεσμού για τα επόμενα χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων καθόλη τη διάρκεια των συνεδριακών διασκέψεων της ΚΕΔΕ, με  τις ΠΕΔ  και τους  αιρετούς ανά τη χώρα.

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη των τοπικών αρχών που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση και αναμένεται να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση επίσης αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού μεταξύ των αιρετών καθόλη τη διάρκεια των διασκέψεων.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία – «σανίδα σωτηρίας» για την επανεκκίνηση των τοπικών κοινωνιών,  που έχει ή αναμένει η Αυτοδιοίκηση, όπως το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, το νέο΄ΕΣΠΑ, αλλά και το πόση Αυτοδιοίκηση θα «χωρέσει» τελικά στο  Ταμείο Ανάκαμψης, επίσης είναι στο επίκεντρο του προβληματισμού και των αιτημάτων που διαμορφώνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επόμενη ημέρα.

Τούτων δοθέντων λοιπόν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, το αμέσως επόμενο διάστημα θα διαμορφώσει τις τελικές επικαιροποιημένες προτάσεις και τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, τα οποία θα καταθέσει στο διάλογο που έχει ανοίξει με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ με  αφορμή και την αυριανή  δέκατη συνεδριακή διάσκεψη δηλώνει:

«Η φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δυναμώνει και η παρέμβασή της στις εξελίξεις σύγχρονες κοινωνίες θα είναι καθοριστική μέσα από τις Συνεδριακές μας διαδικασίες.
Καταγράφουμε και επικαιροποιούμε όλες τις θέσεις μας για να πάμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση πολλά βήματα μπροστά. Οι θέσεις μας για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, την καταστατική μας θέση, τον εκλογικό νόμο, τη συμμετοχή μας στο νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, η δίκαιη κατανομή των κονδυλίων του «Αντώνης Τρίτσης», μετά και την αυριανή Διάσκεψη με την ΠΕΔ Αττικής, θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου και θα αφήσουν το δικό μας στίγμα στις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να είμαστε πιο ευέλικτοι και πιο αποτελεσματικοί για τους πολίτες της Ελλάδας που μας εμπιστεύθηκαν.
Μπορεί η πανδημία να μην επέτρεψε την διεξαγωγή του Ετήσιου Συνεδρίου μας, όμως δεν σταματάμε να δουλεύουμε, να ονειρευόμαστε και να χτίζουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση του μέλλοντος. Είμαστε παρόντες στα εύκολα και τα δύσκολα και το αποδεικνύουμε καθημερινά στις πόλεις και τα χωριά μας. Με τις πρωτοβουλίες μας θα βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της οικονομίας της πατρίδας μας».