Αρχική Επιχειρήσεις Στο φως φέρνει τα εταιρικά mail απόφαση του Αρείου Πάγου

Στο φως φέρνει τα εταιρικά mail απόφαση του Αρείου Πάγου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αίρεται το απόρρητο των εταιρικών mail για τον εργοδότη, εφόσον αποδειχθεί ότι ο εργαζόμενος έρχεται σε αθέμιοτη επικοινωνία με εταιρείες του ανταγωνισμού, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Όπως γράφει το σημερινό ΕΘΝΟΣ, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ανατρέποντας αντίθετη εφετειακή απόφαση, προκαλεί “ρήγμα” στην προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών, καθώς ερμηνεύοντας το Σύνταγμα, δέχεται ουσιαστικά ότι τα emails, αφού ολοκληρωθεί μια τέτοια επικοινωνία (δηλαδή μετά την αποστολή τους), δεν προστατεύονται από το συνταγματικό απόρρητο των επικοινωνιών, αλλά μόνο από τη συνταγματική προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων, προστασία που δεν είναι, ωστόσο, απόλυτη, αλλά μπορεί να υποχωρήσει απέναντι π.χ. στην οικονομική ελευθερία του εργοδότη.

 Ετσι στις “ύποπτες” ηλεκτρονικές επικοινωνίες (αθέμιτου ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη υπόθεση) δεν ισχύει το απόρρητο των επικοινωνιών και τα emails είναι προσιτά, χωρίς προηγούμενη άρση απορρήτου και συναίνεση του εργαζομένου.

Επίσης, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Ολομέλεια, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι νόμιμα ο εργοδότης ανέσυρε από σκληρό δίσκο εταιρικού Η/Υ, στοιχεία επιβαρυντικά (ηλεκτρονική αλληλογραφία κ.λπ.) για πρώην στελέχη της εταιρείας που έδειχναν ότι είχαν αθέμιτες επικοινωνίες πριν “μεταπηδήσουν” σε ανταγωνίστρια εταιρεία, αποσπώντας σοβαρούς πελάτες.

Η αρεοπαγιτική απόφαση 1/17, κρίνοντας εσφαλμένη την εφετειακή άποψη ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν “παράνομα αποδεικτικά μέσα” που δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν σε δικαστήριο (αφού δεν προηγήθηκε άρση απορρήτου για εξιχνίαση αδικήματος ούτε συναίνεση των πρώην στελεχών) ανάβει το “πράσινο φως” στην ποινική και αστική αξιοποίησή τους για διεκδίκηση μεγάλων αποζημιώσεων.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια λόγω σπουδαιότητας, αφού θα χαράσσονταν τα όρια προστασίας του απορρήτου των ηλεκτρονικών, και κάθε είδους, επικοινωνιών, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, στο πλαίσιο και της επαγγελματικής απασχόλησης.

Τα πρώην στελέχη παραπέμφθηκαν και ποινικά, αφού στοιχεία που ανέσυραν ειδικοί από τον σκληρό δίσκο εταιρικού Η/Υ, έδειξαν ότι έναν χρόνο πριν φύγουν από την εταιρεία βρίσκονταν σε “ανοικτή γραμμή” με άλλες εταιρείες για αθέμιτους σκοπούς, ανταγωνιστικούς. Καταλήγοντας σε επιτελικές θέσεις ανταγωνίστριας επιχείρησης, αρνήθηκαν να παραδώσουν στην αρχική εταιρεία τα ηλεκτρονικά στοιχεία που τους ζήτησε (αρχεία συμβάσεων πελατών, αλληλογραφία πελατών-οίκων, παραγγελίες), υποστηρίζοντας ότι είχαν διαγραφεί και καταστραφεί.

Το ότι οι σημαντικότεροι συνεργαζόμενοι έως τότε οίκοι με την εταιρεία διέκοψαν, αρχίζοντας συνεργασία με την ανταγωνίστρια, όπου κατέληξαν, γέννησαν υποψίες και ειδικοί στο ηλεκτρονικό έγκλημα ανέσυραν αρχεία που κατέδειξαν αθέμιτες ανταγωνιστικές πράξεις.

Αποζημίωση

Το Εφετείο, συνεχίζει το δημοσίευμα, επέβαλε σε ανταγωνίστριες επιχειρήσεις να καταβάλουν στη θιγείσα εταιρεία “αποζημίωση πελατείας” άνω των 350.000 ευρώ έντοκα, αλλά απέρριψε αξιώσεις αποζημίωσης κατά των πρώην στελεχών, κρίνοντας “παράνομα αποδεικτικά μέσα” τα ανασυρθέντα ηλεκτρονικά αρχεία ως αποκτηθέντα χωρίς άρση απορρήτου και συγκατάθεσή τους.

Η Ολομέλεια έκρινε νόμιμη την ανάσυρση, αφού δεν υπεκλάπησαν στοιχεία κατά την επικοινωνία, δεν αφαιρέθηκαν από προσωπικό ηλεκτρονικό αρχείο, αλλά από σκληρό δίσκο εταιρικών Η/Υ κατόπιν άρνησης παράδοσης, δεν χρησιμοποιούνταν προσωπική, αλλά εταιρική ηλεκτρονική διεύθυνση.

Η διάσταση απόψεων μειοψηφίας και πλειοψηφίας

Κατά τη μειοψηφία, τα emails προστατεύονται από το συνταγματικό απόρρητο της επικοινωνίας όχι μόνο κατά την πραγμάτωσή της, αλλά για όσο διάστημα τα επικοινωνούντα μέρη διατηρούν τον μυστικό ή εμπιστευτικό χαρακτήρα της με κωδικό αποκλειστικής πρόσβασης, ενώ η άποψη της πλειοψηφίας για προστασία του απορρήτου μόνο κατά την επικοινωνία (που εξαντλείται σε ελάχιστο χρόνο στη σύγχρονη ηλεκτρονική-ψηφιακή μορφή) περιορίζει αδικαιολόγητα και την προστασία, σε περίοδο όπου επιβάλλεται πλήρης διασφάλιση του απορρήτου, καθώς η ευρύτατη οικονομική εκμετάλλευση προσωπικών πληροφοριών και οι νέες μορφές ηλεκτρονικής εγκληματικότητας έχουν πολλαπλασιάσει τους κινδύνους προσβολών του απορρήτου επικοινωνίας και της ιδιωτικής ζωής.