Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

“Στα Τάρταρα” η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Οι μισθοί μπορεί να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει φτάσει “στα Τάρταρα” σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εurostat.

Το αγοραστικό κοινό αγανακτισμένο από το κύμα της ακρίβειας που αντιμετωπίζει έχει χάσει τις αντοχές του και δηλώνει ότι όσα μέτρα και αν έχει πάρει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας αυτά δεν έχουν αποδώσει.

Στην πραγματικότητα αυτό που κυριαρχεί είναι η περιορισμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών, απόρροια της ακρίβειας, που οδηγεί σε ανησυχία για την κατεύθυνση της οικονομίας.

Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της αντίληψης για το τι φαίνεται να συμβαίνει και τι γίνεται πραγματικά για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών. Επιφανειακά, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή.

Το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να μειώνεται κάθε μήνα, φθάνοντας στο 10,4% τον Μάρτιο, από 28% το 2013. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί σωρευτικά κατά 41,6% από το 2018, και ανέρχεται σήμερα στα 830 ευρώ (μικτά) το μήνα.

Ωστόσο, η προσαρμογή αυτή πιθανώς υπερεκτιμά την πραγματική αποζημίωση που λαμβάνουν τα άτομα με τον κατώτατο μισθό, δεδομένου ότι η φοροδιαφυγή από τις υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης παραμένει συχνή.

Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις για τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια αποκαλύπτουν τον υψηλό βαθμό συμφωνιών χωρίς αυξήσεις μισθών, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές χάνουν αγοραστική δύναμη από τους μισθούς τους και από τις αποταμιεύσεις τους, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ συχνά σε μετρητά.

Με βάση τα στοιχεία η Wood συμπεραίνει ότι η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τη ζώνη των χωρών Τσεχίας, Ρουμανίας, Πολωνίας και Ουγγαρίας (CE4) αλλά και την Ευρωζώνη, όσον αφορά το πρότυπο ανάκαμψης των δαπανών. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι για τα αναγκαία είδη, η ζήτηση έχει ανακάμψει και σε ορισμένες χώρες οι δαπάνες παρουσιάζουν δειλά σημάδια βελτίωσης αλλά κατατάσει την Ελλάδα στις χώρες που αποτελούν «ιδιάζουσα» περίπτωση από πολλές απόψεις.

Στον πάτο της Ευρώπης η Ελλάδα σε όρους αγοραστικής δύναμης σύμφωνα και με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Εurostat. Με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι στις 100 μονάδες

Οι τελευταίες χώρες είναι :

  • -Βουλγαρία: 64 μονάδες,
  • -Ελλάδα 67 μονάδες,
  • -Λετονία 71 μονάδες.
  • Ενώ οι πρώτες χώρες είναι:
  • -Λουξεμβούργο: 240 μονάδες,
  • -Ιρλανδία: 212 μονάδες.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Το 1ο Καλοκαιρινό Σχολείο Μαθηματικών στην Λάρισα

Μία νέα πρωτοβουλία του Παραρτήματος Λάρισας της Ελληνικής Μαθηματικής...

Τρομακτικό βίντεο: 28 άνθρωποι κρέμονταν ανάποδα στα 30 μέτρα σε παιχνίδι του λούνα παρκ

Ένα τρομακτικό βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα δείχνει τον...

Ταξιδιωτική εκπομπή ετοιμάζει ο Γρηγόρης Αρναούτογλου

Μια ιδιαίτερη τηλεοπτική εκπομπή – έκπληξη ετοιμάζει ο δημοφιλής...

Αττική Οδός: 2,5 εκατ. ευρώ κόστιζε το Supercar που τυλίχθηκε στις φλόγες (βίντεο)

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Αττική...

Ενημερωτικό Δελτίο

Σαρωτικές αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, παρουσίασε τις επερχόμενες δομικές αλλαγές τις δημόσιες επιχειρήσεις επιδιώκοντας την καθιέρωση του μοντέλου...

ΚΤΕΟ: Έρχονται πρόστιμα σε όσους δεν έχουν περάσει από έλεγχο

Ένα μόνιμο σύγχρονο μηχανισμό ηλεκτρονικών διασταυρωτικών ελέγχων, θεσπίζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με προσθήκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και είναι αυτός που, ...

Και τα άτομα με κινητικά προβλήματα εντάσσονται στους ευάλωτους οφειλέτες

Με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή , του άρθρου 217 του νόμου 4738/2020, προστίθενται και τα άτομα κινητικά προβλήματα στην έννοια του ευάλωτου οφειλέτη. «Με...

Αυξήθηκαν κατά 5,9% οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων το προηγούμενο έτος

Το 2023 παρατηρήθηκαν αυξήσεις στις τιμές των γραφείων υψηλών προδιαγραφών σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος αύξησης ήταν 5,9% για το σύνολο...