Αρχική Πολιτική Σκυλακάκης: Σε αύξηση ενοικίων οδηγούν οι νέες αντικειμενικές τιμές

Σκυλακάκης: Σε αύξηση ενοικίων οδηγούν οι νέες αντικειμενικές τιμές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σημαίνει αύξηση των αξιών των ακινήτων, σημαίνει ότι θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αυξημένο ενοίκιο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Το Κράτος παραπάνω λεφτά δεν θα πάρει από τον ΕΝΦΙΑ, για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα έσοδα θα είναι τα ίδια. Εξαρτάται από την συνολική περιουσία και την αξία της, το ύψος του ΕΝΦΙΑ που θα κληθεί να πληρώσει κάθε ιδιοκτήτης, μετά και την μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, της οποίας τώρα είδαμε την πρώτη φάση», είπε ο κ. Σκυλακάκης, στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι «η μεταρρύθμιση είναι στα μισά αυτήν την στιγμή και πρέπει να ολοκληρωθεί για να δούμε σε κάθε περιοχή τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ».

Κατά τον αναπληρωτή υπουργό, η μεγάλη αλλαγή με τον ΕΝΦΙΑ είναι ότι πάρα πολλές περιοχές που δεν ήταν ποτέ στο σύστημα, μπήκαν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. «Θα υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ με το νέο σύστημα, αυτοί που δεν θα πληρώσουν λιγότερο, θα είναι σίγουρα όσοι βρίσκονται στις περιοχές που τώρα εντάσσονται στις ζώνες αντικειμενικών αξιών», είπε.

Για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο του 2022 και εξής, ο κ. Σκυλακάκης, είπε ότι ο σχεδιασμός αυτός θα υλοποιηθεί εάν δεν υπάρχει κάποιο πανδημικό μέτρο.

Αναφορικά με τους 20 φόρους και τέλη που συμπαρασύρει η μεταβολή των αντικειμενικών αξιών, σημείωσε ότι «οι πολύ χαμηλές αξίες, σήμαιναν ότι η αξία της περιουσίας των Ελλήνων ήταν χαμηλή και τώρα αυξάνεται».

Αναφερόμενος στα τεκμήρια και στον περιορισμό τους ανέφερε πως τα τεκμήρια είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι της φορολογητέας ύλης. «Τα τεκμήρια είναι εκεί για να πιαστούν άνθρωποι που δεν εμφανίζουν εισόδημα και ζουν πολύ καλύτερα. Δεν μας ενδιαφέρει να τιμωρήσουμε κανέναν, πχ. έναν άνεργο που έχει ένα σπίτι», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.