Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Σημάδια που κρύβουν ότι μπορεί να έχετε καρδιακή νόσο

Σημάδια που κρύβουν ότι μπορεί να έχετε καρδιακή νόσο

Τα κλασικά σημάδια των καρδιακών προβλημάτωνσφίξιμο στο στήθος, πίεση ή πόνος – δεν είναι τα μόνα σημάδια. Οι άνθρωποι συχνά αποτυγχάνουν να συνδέσουν άλλα συμπτώματα που βιώνουν με την πραγματική τους αιτία: την καρδιά. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται για ένα επείγον καρδιακό πρόβλημα, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ή μια κρίσιμη καθυστέρηση στη διάγνωση και θεραπεία μιας πιθανής καρδιοπάθειας.

Ας δούμε κάποια από αυτά τα σημάδια

1.Άπνοια ύπνου

Όταν το ροχαλητό σας διακόπτεται από παύσεις στην αναπνοή σας, ο εγκέφαλός σας μπορεί να μην λαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Θα στείλει σήματα στα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά σας να εργαστούν σκληρότερα για να διατηρήσουν τη ροή του αίματος. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια. Ευτυχώς, η άπνοια ύπνου είναι θεραπεύσιμη.

2.Κίτρινο-πορτοκαλί εξάνθημα με εξογκώματα

Τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να κάνουν το δέρμα σας να ξεσπάσει γύρω από τις αρθρώσεις των δακτύλων των χεριών και των ποδιών σας και στα οπίσθιά σας. Πολλά από αυτά τα λίπη στο αίμα σας μπορεί να παίζουν ρόλο στη σκλήρυνση των αρτηριών σας και οι υψηλοί αριθμοί συχνά σχετίζονται με άλλες καταστάσεις που σας θέτουν σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, επίσης.

3.Κακή δύναμη λαβής

Η δύναμη του χεριού σας μπορεί να σας πει κάτι για τη δύναμη της καρδιάς σας. Έρευνες δείχνουν ότι η ικανότητα να πιέζετε κάτι καλά μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αν σας είναι δύσκολο να πιάσετε ένα αντικείμενο, οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες ότι έχετε ή θα μπορούσατε να αναπτύξετε προβλήματα. (Αλλά η βελτίωση της δύναμης της λαβής σας από μόνη της δεν θα κάνει απαραίτητα την καρδιά σας πιο υγιή).

4.Σκούρο σημείο κάτω από τα νύχια

Αν δεν έχετε χτυπήσει πρόσφατα το δάχτυλο ή το πόδι σας, μικρές κουκκίδες αίματος που έχουν παγιδευτεί κάτω από το νύχι σας θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια μόλυνση στην επένδυση της καρδιάς ή των βαλβίδων σας, που ονομάζεται ενδοκαρδίτιδα. Αυτές οι κηλίδες αίματος μπορεί επίσης να εμφανιστούν όταν έχετε διαβήτη και τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

5.Ζάλη

Η ζαλάδα είναι συχνά άμεσο αποτέλεσμα κάποιου προβλήματος με την καρδιά σας, επειδή δεν αντλεί αρκετό αίμα στον εγκέφαλό σας. Η ζάλη μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός μη φυσιολογικού ρυθμού, που ονομάζεται αρρυθμία. Η καρδιακή ανεπάρκεια, δηλαδή η αποδυνάμωση του μυός, μπορεί επίσης να σας κάνει να είστε ασταθής. Το αίσθημα ζαλάδας είναι επίσης ένα από τα πολλά λιγότερο γνωστά συμπτώματα καρδιακής προσβολής.

6.Σεξουαλικά προβλήματα

Κάποια προβλήματα στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να σημαίνουν ότι έχετε καρδιακή νόσο και μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχουν προβλήματα κυκλοφορίας που σχετίζονται με υψηλή αρτηριακή πίεση ή στενές αρτηρίες από συσσώρευση χοληστερόλης. Αυτά τα προβλήματα ροής του αίματος μπορεί επίσης να μειώσουν τη λίμπιντο και την ικανότητα μιας γυναίκας να απολαμβάνει το σεξ.

7.Προβλήματα με την αναπνοή

Το αίσθημα δύσπνοιας μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας, μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού ή καρδιακής προσβολής. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν δυσκολεύεστε να πάρετε ανάσα μετά από πράγματα που σας ήταν εύκολο να κάνετε, ή εάν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε ξαπλωμένοι. Έχετε επίσης πόνο στο στήθος; Καλέστε το 166.

8.Πρήξιμο στα κάτω πόδια

Συμβαίνει όταν στέκεστε ή κάθεστε για πολλή ώρα και είναι επίσης συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η συσσώρευση υγρών μπορεί επίσης να προέρχεται από καρδιακή ανεπάρκεια και κακή κυκλοφορία στα πόδια σας. Τα πρησμένα πόδια μπορεί να προέρχονται από θρόμβο που εμποδίζει την επιστροφή του αίματος από τα κάτω άκρα στην καρδιά. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν το πρήξιμο εμφανιστεί ξαφνικά.

9.Κόπωση

Μην την αποδίδετε πάντα στον κακό ύπνο. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να σας αφήσει κουρασμένους και εξαντλημένους, επειδή ο μυς δεν αντλεί πλέον αρκετά καλά για να καλύψει τις ανάγκες του σώματός σας. Προσέξτε και για άλλα συμπτώματα, όπως ο βήχας και το πρήξιμο, καθώς το να αισθάνεστε εξαντλημένοι και αδύναμοι μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι πολλών διαφορετικών καταστάσεων, όπως αναιμία, καρκίνος ή ακόμη και κατάθλιψη.

10.Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος

Τα μπλε ή γκρίζα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών μπορεί να οφείλονται σε κακή κυκλοφορία του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος, συχνά λόγω καρδιακού ελαττώματος με το οποίο γεννηθήκατε ή λόγω στένωσης ή απόφραξης των αιμοφόρων αγγείων. Ένα δαντελωτό, στικτό, μοβ μοτίβο εμφανίζεται όταν κομμάτια από συσσωρευμένες πλάκες χοληστερόλης αποσπώνται και στη συνέχεια κολλάνε σε μικρά αιμοφόρα αγγεία. Μπορεί να εμφανίσετε αιματηρές κηλίδες ακριβώς κάτω από το δέρμα στο εσωτερικό των χεριών σας και στα πέλματα των ποδιών σας όταν έχετε ενδοκαρδίτιδα.

11.Αιμορραγία των ούλων

Οι ειδικοί δεν κατανοούν πλήρως τη σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και της καρδιοπάθειας. Αλλά μελέτες υποδεικνύουν ότι τα αιμορραγούντα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα με την καρδιά σας. Μια θεωρία είναι ότι βακτήρια από τα ούλα σας εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν φλεγμονή στην καρδιά σας. Η ασθένεια των ούλων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών, μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.

12.Σκούρες, βελούδινες κηλίδες στο δέρμα

Μπορεί να βρείτε αυτές τις παχιές κηλίδες, που ονομάζονται acanthosis nigricans, σε πτυχές και πτυχώσεις του δέρματος, όπως ο λαιμός, οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα, όταν το σώμα σας δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη. Τα μπαλώματα θα μπορούσαν να έχουν και δερματικές ετικέτες. Εάν δεν αντιμετωπίζετε αντίσταση στην ινσουλίνη, μεταβολικό σύνδρομο ή διαβήτη τύπου 2, επισκεφθείτε το γιατρό σας για βοήθεια στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας και στην προστασία της καρδιάς σας.

healthstat.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Νέες θέσεις για εργασία στην ΕΡΤ

Νέες θέσεις για εργασία στην ΕΡΤ Ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης...

Αντιτρομοκρατική: Μεγάλη επιχείρηση στην Αττική και σε σωφρονιστικά καταστήματα της επαρχίας: Οκτώ προσαγωγές – Τι διερευνά

Αντιτρομοκρατική: Μεγάλη επιχείρηση στην Αττική και σε σωφρονιστικά καταστήματα...

Σε αργία υπάλληλος Περιφέρειας που χρηματιζόταν

Σε αργία υπάλληλος Περιφέρειας που χρηματιζόταν Σε αργία έθεσε ο περιφερειάρχης...

Την αρχή της αύξησης τιμών στα συμβόλαια κινητής προχωράει η Vodafone

Την αρχή της αύξησης τιμών στα συμβόλαια κινητής προχωράει...

Ενημερωτικό Δελτίο

Έρπης ζωστήρας: Το 86% των ενηλίκων υποτιμά τον κίνδυνο και την σοβαρότητά του

Έρπης ζωστήρας: Το 86% των ενηλίκων υποτιμά τον κίνδυνο και την σοβαρότητά του Νέα δεδομένα από μία διεθνή έρευνα, τα οποία επισημαίνουν ορισμένα σημαντικά κενά,...

Νόσος του Crohn: Φάρμακο μειώνει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση

Νόσος του Crohn: Φάρμακο μειώνει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος αντιμετώπισης της πάθησης. Η χορήγηση ενός ανοσοθεραπευτικού...

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα Κορωνοϊού, λάθη, παραλείψεις και η χαμένη ευκαιρία

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα Κορωνοϊού, λάθη, παραλείψεις και η χαμένη ευκαιρία Ο κορωνοϊός άλλαξε τη ζωή μας σαν σήμερα το 2020, ενώ χάσαμε 37.869 συμπολίτες μας ...

Η μηνιγγίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία – Μην περιμένετε όλα τα συμπτώματα

Η μηνιγγίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία – Μην περιμένετε όλα τα συμπτώματα Τι αναφέρουν βρετανοί ειδικοί. Πότε να πάτε επειγόντως στο νοσοκομείο. Πότε να ζητήσετε...