ΣΕΠΕ: Αναβάθμιση με 500 ειδικά tablets και 127 νέους επιθεωρητές εργασίας

0
15

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) αναβαθμίζεται με το ΕΡΓΑΝΗ 2, με 500 ειδικά tablets για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και τους 127 νέους επιθεωρητές εργασίας, δηλώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η πολιτική ηγεσία του επισημαίνει πως «έχει αποδείξει έμπρακτα την προσήλωσή της στη νομιμότητα στην αγορά εργασίας μέσα από την ενεργή στήριξη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, τη συνεχή αναβάθμιση του αυτόνομου ρόλου του επιθεωρητή και τη σταθερή ενίσχυση στο έμψυχο δυναμικό του σώματος».

Το υπουργείο προχωρά για πρώτη φορά και στον εξοπλισμό των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ με 500 ειδικές φορητές συσκευές (tablets) προκειμένου να αναβαθμίσει και να διευκολύνει την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα νέα τεχνικά μέσα (tablets) που θα διαθέσει, καθώς και η επερχόμενη αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ 1 σε ΕΡΓΑΝΗ 2, θα επιτρέψει στους ελεγκτές τον ταχύ, ασφαλή, αποτελεσματικό και, κυρίως, επιτόπιο έλεγχο των στοιχείων του εργαζόμενου στην επιχείρηση την ώρα του ελέγχου. Παράλληλα, αξιοποιώντας πλήρως τις εφαρμογές του ΟΠΣ ΣΕΠΕ και λαμβάνοντας τα στοιχεία απασχόλησης της επιχείρησης από το ΕΡΓΑΝΗ, ο κάθε επιθεωρητής θα μπορεί να διαμορφώσει επιτόπου, ηλεκτρονικά το δελτίο ελέγχου, εισάγοντας τα ευρήματά του τη στιγμή του ελέγχου και όχι με την επιστροφή του στο γραφείο του.

Ακολούθως, το δελτίο ελέγχου θα μπορεί να το στείλει ηλεκτρονικά στον λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του εργοδότη και όχι χειρόγραφα. Με αυτόν τον τρόπο καταργείται η κλασική ταχυδρομική αποστολή του προστίμου στον εργοδότη, μειώνονται τα διοικητικά και οικονομικά βάρη της Υπηρεσίας τους και οι ελεγκτές επικεντρώνονται στο ουσιαστικό ρόλο τους: στον επιθεωρητή των εργασιακών σχέσεων/ ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης υπογραμμίζει πως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αναβαθμίζεται, εκσυγχρονίζεται και δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Όλες οι διοικητικές διαδικασίες ψηφιοποιούνται σταδιακά και οι επιθεωρητές θα έχουν on line πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου και του ΣΕΠΕ (ΕΡΓΑΝΗ και ΟΠΣ ΣΕΠΕ) και, συνεπώς, πλήρη εικόνα της επιχείρησης και των εργαζομένων κατά τη στιγμή ακριβώς της διεξαγωγής των επιτόπιων ελέγχων.

Με αυτό τον τρόπο, αναβαθμίζεται κατακόρυφα η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των ελέγχων και το λειτουργικό έργο των επιθεωρητών, ενώ με την επιτόπια καταχώρηση και ηλεκτρονική κοινοποίηση των δελτίων ελέγχου, απελευθερώνεται πολύτιμος διοικητικός χρόνος και εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι.

Στην αποτελεσματικότητα του ΣΕΠΕ θα συντελέσει σημαντικά και η επερχόμενη αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ 2 (ψηφιακό ωράριο, κάρτα εργαζομένου κτλ) καθώς οι έλεγχοι, πλέον, στην αγορά εργασίας θα είναι στοχευμένοι και θα διασταυρώνονται ηλεκτρονικά αμέσως.

«Οι έλεγχοι συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση και προσήλωση. Για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και των καταχρηστικών πρακτικών εκ μέρους ορισμένων εργοδοτών και τη συνεπή εφαρμογή τόσο των γενικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, όσο και των έκτακτων μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού στους εργασιακούς χώρους» δηλώνει ο κ. Βρούτσης.