Η αποστολή των self tests ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 ξεκίνησε σήμερα στα φαρμακεία απομακρυσμένων νησιών και στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, 9 Απριλίου, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας και να έχει ξεκινήσει η διάθεσή τους.

Στόχος είναι να ξεκινήσει η διάθεσή τους στα φαρμακεία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πρώτα θα διατεθούν στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι ηλικίες 18 έως 64 χρόνων και τέλος οι άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι ενεργή και η πλατφόρμα self-testing.gov.gr όπου θα δηλώνονται τα θετικά self tests.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται SMS για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.

Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.