Αρχική Υπουργεία Σε κυκλοφορία η σήραγγα στην περιοχή του όρους Κλόκοβα

Σε κυκλοφορία η σήραγγα στην περιοχή του όρους Κλόκοβα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης  παρέδωσε στην κυκλοφορία τη σήραγγα στην περιοχή του όρους Κλόκοβα και το οδικό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου «Ιόνια Οδός», που εκτείνεται  μέχρι το Κεφαλόβρυσο, συνολικού μήκους 37 χιλιομέτρων.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, έχοντας τη βούληση να εξασφαλιστεί η  όσο το δυνατόν ασφαλέστερη μετακίνηση των πολιτών ενόψει του Πάσχα, παρέδωσε στην κυκλοφορία το προαναφερθέν τμήμα, το οποίο συμπεριλαμβάνει και το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της Ιόνιας Οδού, τη δίδυμη σήραγγα στην περιοχή του όρους Κλόκοβα, που βρίσκεται στο Αντίρριο του νομού Αιτωλοακαρνανίας και παραδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ.

Κατά συνέπεια, το ταξίδι από την περιοχή της Κλόκοβας έως την Αμφιλοχία θα διαρκεί περίπου 45 λεπτά αντί της μίας ώρας και 15 λεπτών. Επιπροσθέτως, μαζί με το οδικό τμήμα της Ιόνιας οδού Φιλιππιάδα (περιοχή Καμπής) – Πέρδικα Ιωαννίνων που δόθηκε στην κυκλοφορία τον περασμένο Φεβρουάριο από τον κ. Σπίρτζη, ουσιαστικά θέτει σε κυκλοφορία από σήμερα, τα 149χιλιόμετα  από  τα 196  χιλιόμετρα, που είναι το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου Ιόνια Οδός.

Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη που πραγματοποίησε κατά την παράδοση του οδικού τμήματος της Ιόνιας Οδού:

 

«Κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Αντιπεριφερειάρχη, κύριοι βουλευτές, κύριοι δήμαρχοι, αγαπητές φίλες και φίλοι. Mετά τη χθεσινή παράδοση από τον Πρωθυπουργό του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Πατρών, δίνεται στην κυκλοφορία σήμερα μια μεγάλη σήραγγα και ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου της Ιόνιας Οδού,  προκειμένου να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας στη μετακίνησή τους.

Η επίσημη παράδοση στην κυκλοφορία θα γίνει από τον Πρωθυπουργό γύρω στην Πρωτομαγιά. Θα ήθελα να δώσω πραγματικά συγχαρητήρια στους συντελεστές του έργου: στο Γενικό Διευθυντή στον κ. Μακρή, στον Διευθυντή μας τον κ. Καρβούνη, και στους κατασκευαστές του έργου, διότι αυτές οι σήραγγες έπρεπε κανονικά, σύμφωνα με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, να παραδοθούν τον Αύγουστο.

Ήταν πραγματικά μια υπερπροσπάθεια σε ένα πάρα πολύ δύσκολο κομμάτι του έργου, στις σήραγγες της Παλαιοβούνας, στην Κλόκοβα. Οι άνθρωποι κατάφεραν να κάνουν και τη σήραγγα της Ρίζας και να είναι έτοιμη, αλλά δυστυχώς κάποιοι λειτουργοί του  δικαστικού σώματος δεν έτρεξαν τόσο γρήγορα, όσο έτρεξε ο τεχνικός κόσμος. Άρα το κομμάτι του αυτοκινητόδρομου μεταξύ των δύο σηράγγων δεν είναι έτοιμο λόγω της καθυστέρησης των απαλλοτριώσεων. Τουλάχιστον με την προσθήκη ενός roundabout που έγινε, θα δοθεί η μεγάλη σήραγγα στους πολίτες πολλούς μήνες νωρίτερα. Θα μπορέσουν να τη χρησιμοποιήσουν και οι Αιτωλοακαρνάνες και οι Ηπειρώτες και μέρος των Επτανήσιων.

Να είμαστε όλοι γεροί να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια. Να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη νέα γενιά των έργων υποδομής που θα μετακινήσουν το κέντρο βάρους ανάπτυξης της χώρας μας στη Δυτική Ελλάδα και στην Ήπειρο, μετά τους αυτοκινητόδρομους και μετά τις υπόλοιπες υποδομές που έχουμε προγραμματίσει. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό για τις περιοχές αυτές που βρίσκονταν 10ετίες στην απομόνωση.

Θέλω να πω ότι το έργο αυτό είναι πραγματικά αξιοζήλευτο, αλλά θέλει συμπλήρωση. Θέλει συμπλήρωση διότι δεν έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητες συνδέσεις με μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής, όπως το Αγρίνιο, την Πρέβεζα. Και βέβαια θα γίνουν κι αυτές και θα γίνουν μαζί.

Hδη το Υπουργείο και οι υπηρεσίες έχουν προχωρήσει στην προετοιμασία, τα απαραίτητα συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά έργα και στο Μεσολόγγι και στις περιοχές της σήραγγας που βρισκόμαστε τώρα, για να σταματήσουν στους οικισμούς και τις πόλεις μας τα γνωστά προβλήματα και οι καταστροφές.

Θέλω να σας πω μια που είμαστε στην περιοχή ότι επιτέλους ωρίμασαν και ξεκόλλησαν τα δυο από τα τέσσερα τμήματα της παραιόνιας και προετοιμαζόμαστε για τους διαγωνισμούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί και αυτό το έργο που έχει ταλαιπωρήσει τους κατοίκους πάρα – πάρα πολλά χρόνια.

Να επαναλάβουμε τέλος ότι τα έργα δεν ανήκουν σε καμιά Κυβέρνηση, σε κανένα Υπουργού, Περιφερειάρχη ή Δήμαρχο. Είναι του ελληνικού λαού που τα πληρώνει. Εμείς κρινόμαστε για την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και το κόστος των έργων και πιστεύω ότι όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν μόνο με ένα άνθρωπο. Έχουν να κάνουν με μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που εμπλέκονται στον τρόπο παραγωγής των έργων στη χώρα μας, η οποία είναι ώριμη να σηκώσει το βάρος της παραγωγικής της ανασυγκρότησης σε μια άλλη λογική από αυτή που είχαμε ζήσει μέχρι σήμερα. Όπως και η περιοχή αυτή έχει ένα καταπληκτικό στελεχιακό δυναμικό και σε πολιτικό επίπεδο και στο τεχνικό κόσμο.

Να είστε όλοι καλά. Καλή Ανάσταση. Καλό Πάσχα και με υγεία».

 

Σημείωση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οδικού τμήματος που παραδόθηκε σήμερα.

Το υπό παράδοση τμήμα ξεκινά από το 11ο χλμ. της Ιόνιας Οδού και την είσοδο στη σήραγγα της Κλόκοβας και  φτάνει έως την παράκαμψη Αγρινίου όπου ενώνεται με το τμήμα «Παράκαμψη Αγρινίου (Α/Κ Κεφαλόβρυσο 48ο χλμ.) έως Α/Κ Αμφιλοχίας (107ο χλμ.) που είναι ήδη σε κυκλοφορία. (παράδοση Δεκέμβριος 2016) δημιουργώντας ένα ενιαίο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο μήκους 97 χιλιομέτρων.

Το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της Ιόνιας Οδού είναι η δίδυμη σήραγγα στην περιοχή του όρους Κλόκοβα, πλησίον του χωριού Ρίζα, στο Αντίρριο του Ν. Αιτωλοακαρνανίας, μήκους 2.906 μέτρων  ο αριστερός και 2.925 μέτρων ο δεξιός κλάδος.

Η έναρξη των εργασιών της διάνοιξης ξεκίνησαν τον Μάιο του 2015 και εντός 13 μηνών, τον Ιούνιο του 2016 επιτεύχθηκε η πλήρης διάνοιξη (Α΄ και Β΄ Φάση) και των δύο κατευθύνσεων, που αποτελεί χρόνο ρεκόρ.

Το οδικό τμήμα που παραδόθηκε σήμερα διαθέτει 1 ανισόπεδο κόμβο (Μεσολογγίου) και 1 Ημικόμβο (Ευηνοχωρίου), και στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται:

ü  4 γέφυρες με σημαντικότερη και μεγαλύτερη σε μήκος τη Γέφυρα Ευήνου ποταμού (μήκος 260μ. και ύψος βάθρων 35μ.)

ü  2 δίδυμες σήραγγες: Κενταύρου Νέσσου (Κλόκοβας) με συνολικό μήκος 2.900μ. και Καλυδώνας με συνολικό μήκος 1.240μ.

ü  11 Άνω & 24 Κάτω διαβάσεις

ü  1 Cut & Cover μήκους 97μ.

ü  98 οχετοί