ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε σκληρό lockdown για μια εβδομάδα, ξεκινώντας από σήμερα, Κυριακή 3 Ιανουαρίου, μπήκε η χώρα, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και να μην επιβαρυνθεί από την χαλάρωση των γιορτών, καθώς στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11/1.
Έτσι, μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου καθώς αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα.
Παράλληλα, επανέρχεται από σήμερα 3/1 και έως τις 11 Ιανουαρίου η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Οι δραστηριότητες που αναστέλλονται

Έτσι, λοιπόν, από σήμερα σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, δεν θα λειτουργούν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ, ενώ αναστέλλονται οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.
Οι δραστηριότητες αυτές θα επανέλθουν στις 11 Ιανουαρίου, με βάση τους κανόνες που ίσχυαν κατά την περίοδο των γιορτών.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 – Κλειστές οι εκκλησίες

Επανέρχεται από την Κυριακή 3/1 και μέχρι τις 11 του μήνα η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.
Επιπλέον, οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.
Η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς.
Μετά τις 11 Ιανουαρίου θα επιτραπεί εκ νέου η παρουσία πιστών για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Στόχος το άνοιγμα των σχολείων στις 11/1

Στόχος είναι από τις 11 Ιανουαρίου να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας και μάλιστα,  το άνοιγμα αφορά όλες τις βαθμίδες.

Τα επόμενα βήματα

Πάντως, η κυβέρνηση σχεδιάζει  την περαιτέρω, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας  με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
Έτσι, στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτήν την αξιολόγηση θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
Αν και η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί και σήμερα είναι εμφανώς καλύτερη από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, τα νέα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται.
Στο μεταξύ, μέχρι τη Δευτέρα 4/1 αναμένονται  τα επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα, τα οποία θα δείξουν την τροπή της κατάστασης.