Αρχική Ελλάδα Σε επιφυλακή Λιμενικό και Π.Ν. – Πληροφορίες για μαζικές εισροές μεταναστών

Σε επιφυλακή Λιμενικό και Π.Ν. – Πληροφορίες για μαζικές εισροές μεταναστών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι πληροφορίες περί πιθανού «ανοίγματος» των μεταναστευτικών πυλών από την Τουρκία εν όψει Πάσχα έχουν προκαλέσει συναγερμό στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με τις αρχές να κάνουν λόγο για πλήρη ετοιμότητα απέναντι στην αυξημένη τουρκική προκλητικότητα και την ήδη ακραία ρητορική.

Μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια της Άγκυρας στον Έβρο και την εκκένωση της περιοχής, η Τουρκία φέρεται να συγκεντρώνει μετανάστες στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, με στόχο τη μεταφορά μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πιθανό «υβριδικό πόλεμο» με νοσούντες από κορωνοϊό να ετοιμάζονται να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα και να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος.

Mιλώντας την Κυριακή στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε πως θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας περί ανοίγματος των συνόρων.

«Οι δηλώσεις αυτές έχουν σαφή στόχευση πίεσης και εκβιασμού προς την Ευρώπη και ξεκίνησαν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Όλον αυτόν τον καιρό στις συνομιλίες με τους ευρωπαίους ομολόγους μου, τόνιζα ότι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτές τις δηλώσεις, διότι και μόνο η επανάληψή τους, δέσμευε προς αυτή την κατεύθυνση την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας» πρόσθεσε και σύμφωνα με τον ίδιο «κάθε πιθανή μεταναστευτική άφιξη θα μπαίνει σε καραντίνα, είτε υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από τις μεταναστευτικές αυτές ροές είτε όχι».

Όπως είπε, αναφερόμενος στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην ελληνικοτουρκική μεθόριο στον Έβρο «αυτό που είδαμε ήταν μία, κατά κάποιο τρόπο προαναγγελθείσα, πολιτική εξαναγκασμού, χιλιάδων ανθρώπων να λειτουργήσουν σαν ένας ζωντανός πολιορκητικός κριός για την παραβίαση των ελληνικών συνόρων, ώστε να ασκηθεί πίεση και εκβιασμός στην Ευρώπη». «Η πολιτική εκβιασμού στον Έβρο δεν πέρασε. Όπως απέτυχε εκεί, η πίεση προς την Ελλάδα και ο εκβιασμός προς την Ευρώπη, θα αποτύχει οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα και στη θάλασσα του Αιγαίου», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Την αποφασιστικότητα της Αθήνας στη φύλαξη των συνόρων σε Έβρο και Αιγαίο, για λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας λόγω του κορωνοϊού, υπογράμμισε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα επιχειρεί να προωθήσει μετανάστες με κορωνοϊό σε ελληνικά νησιά, ο κ. Βαρβιτσιώτης έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία ότι «η Ελλάδα έχει σύνορα και τα προστατεύει».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση και την αποτροπή φαινομένων εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών τόσο στον Έβρο όσο και το Αιγαίο. Όπως είπε, το Λιμενικό Σώμα έχει εντολές να σταματά οποιαδήποτε βάρκα ή πλοίο που προσπαθεί να εισέλθει παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. «Η Ελλάδα αποδεικνύει σήμερα ότι μπορεί να φυλάει τα σύνορά της. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, διευκρίνισε πως «υπάρχει μια συγκέντρωση κάποιων μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας, χωρίς να επιβεβαιώνεται, όμως, αυτό που γράφουν οι ελληνικές εφημερίδες, ότι δηλαδή είναι φορείς του κορωνοϊού», διευκρινίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Γνωρίζαμε, από την πρώτη στιγμή, ότι η πίεση από την Τουρκία θα είναι διαρκής. Μπορεί προσωρινά -μετά την ισχυρή αντίδραση της Ελλάδας στον Έβρο και στα νησιά- να είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική μείωση ροών από τις αρχές Μαρτίου, αλλά ξέρουμε ότι κάποια στιγμή αυτό το κύμα θα επανέλθει και γι’ αυτό παραμένουμε σε εγρήγορση», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.