Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

«Σχολών Γονέων» θα λειτουργήσει στον δήμο Λάρισας

Τη λειτουργία «Σχολών Γονέων» για γονείς παιδιών από την προσχολική ηλικία μέχρι και την εφηβεία, προωθεί ο δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης και στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Πόλη που Μαθαίνει».

Για τη νέα αυτή πρωτοβουλία, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι την προηγούμενη περίοδο η Λάρισα στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Πόλη που Μαθαίνει» οργάνωσε ή πήρε μέρος σε διεθνή και εθνικά συνέδρια, συναντήσεις, δράσεις και εργαστήρια σχετικά με τη δια βίου μάθηση. Ο δήμαρχος Λαρισαίων σημείωσε πως στηρίζει τη συνεργασία φορέων και κοινωνικών δομών της πόλης με τη δημιουργία «Σχολών Γονέων» ώστε να υπάρξει υποστήριξη των γονέων και να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο ρόλο τους.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ενηλίκων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΜΕΑ) του δήμου Λαρισαίων και σε γονείς εκπαιδευτικών δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο ρόλος των «Σχολών Γονέων», είναι η δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου κοινωνικής παρέμβασης, αποτελούμενο από ψυχολόγους, κοινωνικούς επιστήμονες και παιδαγωγούς με τις βασικές θεματικές ενότητες να περιλαμβάνουν θέματα όπως: επικοινωνία στην οικογένεια, συνεργασία του σχολείου με την οικογένεια, συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα (διαδίκτυο, εξαρτήσεις, θέματα παιδιών με αναπηρίες, διαχείριση πένθους, διαφυλικές σχέσεις), εκπαίδευση σε Πρακτικές Αλληλοβοήθειας και Αυτοδιαχείρισης.

Στη δράση συμμετέχουν ο συμβουλευτικός σταθμός, το κέντρο κοινότητας και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του δήμου Λαρισαίων, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Λάρισας- ΟΚΑΝΑ «Ορφέας», το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, το ΚΕΘΕΑ Έξοδος, το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και το Δίκτυο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση των Φαινομένων Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού, με τον συντονισμό και την ευθύνη της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης οι παραπάνω φορείς συνεργάζονται για πρώτη φορά στη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής παρέμβασης «που θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες γονείς να βελτιώσουν την επικοινωνία στην οικογένεια, να ενισχύσουν τη επικοινωνία τους με τη σχολική κοινότητα, να αναπτύξουν δεξιότητες για την αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών, αλλά και να ενημερωθούν σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές, συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους».

Επίσης, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου, εξέφρασε τη θερμή στήριξή της στην προσπάθεια του δήμου και στην αναγκαιότητα οι γονείς να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Ιωάννα Κυρίτση, ψυχοθεραπεύτρια, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον δήμο Λαρισαίων και τόνισε ότι αποτελεί τιμή για την ίδια το γεγονός της εμπλοκής της στην δράση.

Το πρόγραμμα είναι 12ωρης συνολικής διάρκειας. Τα τμήματα τίθενται σε λειτουργία, ανά εκπαιδευτική μονάδα, με την εγγραφή 15 έως 20 ατόμων και θα διεξάγονται το απόγευμα, ανά δεκαπενθήμερο, σε συγκεκριμένη σταθερή μέρα και ώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Απάντηση του προέδρου του ΤΕΕ: Να τηρείται ο νόμος και να μην αφαιρούνται δικαιώματα από παράνομες πράξεις δημάρχων

Απάντηση του προέδρου του ΤΕΕ: Να τηρείται ο νόμος και να μην αφαιρούνται δικαιώματα από παράνομες πράξεις δημάρχων Στασινός προέδρος του ΤΕΕ: Να τηρείται ο...

Προδημοσιεύεται ο διαγωνισμός για το νέο επιχειρηματικό πάρκο στη Φυλή

Προδημοσιεύεται ο διαγωνισμός για το νέο επιχειρηματικό πάρκο στη Φυλή, σήμερα εκτός απροόπτου, στο πλαίσιο μετεγκατάστασης μεταφορικών επιχειρήσεων από την περιοχή του Ελαιώνα Αττικής. Η...

Ο Πειραιάς υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα

Ο Πειραιάς υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα Την Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 19:00, η Ολυμπιακή Φλόγα θα φτάσει στον Πειραιά, φέρνοντας μαζί της το μήνυμα του...

Οικοδομικές άδειες: Εξώδικο ΤΕΕ προς Δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου

Οικοδομικές άδειες: Εξώδικο ΤΕΕ προς Δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου Σε συνέχεια του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί για τα θέματα εφαρμογής του...