Αρχική Δήμοι Σχέδια δράσης αειφόρου ενέργειας από τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας

Σχέδια δράσης αειφόρου ενέργειας από τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σχέδια δράσης αειφόρου ενέργειας έχουν συντάξει και δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Σύμφωνο των Δημάρχων και εκφράζουν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας μέχρι το 2020 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 20%, βελτιώνοντας την ενεργειακή τους απόδοση κατά 20% και αυξάνοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 20% του συνόλου της κατανάλωσης.

«Στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι Δήμοι Καλαμαριάς, Νεάπολης- Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας- Χορτιάτη Θεσσαλονίκης και Έδεσσας Πέλλας, έχουν δημιουργήσει σχέδιο δράσης αειφόρου ενέργειας. Αντίστοιχο σχέδιο έχει καταρτίσει και ο Δήμος Θέρμης Θεσσαλονίκης, ενώ ο Δήμος Σερρών έχει συντάξει σχέδιο δράσης βιώσιμης κινητικότητας. Στο εξής, μέσω του ευρωπαϊκού έργου «Empowering» η Περιφέρεια θα υλοποιήσει εργαστήρια, ώστε να παρέχει υποστήριξη στους Δήμους Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, Πύδνας- Κολινδρού Πιερίας, Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Σιθωνίας Χαλκιδικής, Νάουσας και Πέλλας, ώστε να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν το δικό τους σχέδιο δράσης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών, Καλλίτσα Πανταζή.

Σε ό,τι αφορά τα έργα, που περιλαμβάνονται σε τέτοιου είδους σχέδια, αναφέρεται στην αλλαγή λαμπτήρων με νέους- τύπου led, την εφαρμογή πρακτικών, όπως τα πράσινα δώματα και οι πράσινες στέγες, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ο ήλιος, ο άνεμος η γεωθερμία κ.ά., την εφαρμογή της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης, τη χρήση οχημάτων με τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον, την αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων και παλαιών ενεργοβόρων κλιματιστικών, τη χρήση αυτοματισμών φωτισμού, κ.ά.

«Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να υπάρχουν τέτοια σχέδια σε κάθε δήμο που να είναι αντιπροσωπευτικά της βούλησής του να προχωρήσει στην εφαρμογή τους και την υλοποίηση των σχετικών παρεμβάσεων», τονίζει η κ. Πανταζή. Σημειώνει, παράλληλα, ότι στόχος και των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και φυσικά της Περιφέρειας που θα τους παρέχει τη σχετική υποστήριξη, είναι να αναζητηθεί χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση των έργων που θα προταθούν.

Σημειώνεται, ότι η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε προ ημερών τη δέσμευση 17.000 ευρώ για την υποστήριξη της Περιφέρειας στη διοργάνωση εργαστηρίων ώστε οι δήμοι να συντάξουν, ή να αναθεωρήσουν, τα σχέδια διαχείρισης αειφόρου ενέργειας και κλίματος.