Αρχική Περιβάλλον Σ. Φάμελλος: “Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των δασικών χαρτών

Σ. Φάμελλος: “Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των δασικών χαρτών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 34 Διευθύνσεις Δασών της χώρας (συνολικά στο 35% της έκτασης), που διήρκησε συνολικά οκτώμισι  μήνες. Πρόκειται για τη   μεγαλύτερη ανάρτηση που έχει λάβει χώρα ποτέ στα τελευταία 40 χρόνια, από τότε που η σύνταξη των δασικών χαρτών έγινε συνταγματική επιταγή.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υποβλήθηκαν συνολικά 110.411 αντιρρήσεις. Από αυτές, 17.111 έχουν υποβληθεί ατελώς, ενώ για 15.365 αντιρρήσεις εκκρεμεί η πληρωμή.

Όσον αφορά την ανταπόκριση των Δήμων στη νομοθετημένη τους υποχρέωση να οριοθετήσουν οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις όλοι πια οι 120 δήμοι που είχαν ανάρτηση δασικού χάρτη εκπλήρωσαν αυτή την υποχρέωση. Επισημαίνεται ότι στην αρχή της ανάρτησης μόνο οι 36 στους 120 δήμους είχαν ανταποκριθεί.

Επίσης όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, θα συσταθούν άμεσα οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων που θα εξετάσουν τις αντιρρήσεις. Παράλληλα ξεκινά η νέα ανάρτηση χαρτών στο 17% της χώρας από τις 12 Οκτωβρίου, ενώ αύριο ολοκληρώνεται και ο διαγωνισμός για την ανάθεση της κατάρτισης δασικών χαρτών στο 46% της χώρας. Τέλος, εντός του 2017 θα αναρτηθεί σε διαβούλευση ο νόμος για τις οικιστικές πυκνώσεις, για την πλήρη εφαρμογή των δασικών χαρτών σε όλη την ελληνική επικράτεια.

 

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ με το κλείσιμο της ανάρτησης υπάρχουν τα παρακάτω διαθέσιμα εργαλεία για τους πολίτες:

 • Εφόσον η αντίρρηση υποβλήθηκε έγκαιρα έως τις 25 Σεπτεμβρίου, δίνεται η δυνατότητα μέχρι την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου για την αποπληρωμή του τέλους, και έως την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 την αποστολή τους (σφραγίδα ταχυδρομείου) στην οικεία Δασική Αρχή.
 • Ενημέρωση του Διευθυντή Δασών για προφανές σφάλμα στον δασικό χάρτη, ώστε έως τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 να μπορεί να διορθώσει τον χάρτη αυτεπάγγελτα.
 • Ενημέρωση της Υπηρεσίας για οφειλόμενες πράξεις της διοίκησης, μέσω των οποίων έχουν γίνει επιτρεπτές αλλαγές χαρακτήρα σε δάση ή δασικές εκτάσεις (διανομές, αναδασμοί κλπ).

 

Επίσης, λόγω της εκτεταμένης ανάρτησης δασικών χαρτών αντιμετωπίστηκαν από το ΥΠΕΝ σειρά προβλημάτων που εμφανίστηκαν, μεταξύ άλλων:

 • Επιλύθηκε το θέμα των αναδασωτέων περιοχών που δεν είχαν ποτέ δασικό χαρακτήρα.
 • Συμπεριλήφθηκαν οι αναδασμοί γης στους δασικούς χάρτες.
 • Δόθηκε η δυνατότητα διασφάλισης όλων των επιδοτήσεων των πολιτών, με εξαίρεση από τη μερική κύρωση του δασικού χάρτη των εκτάσεων που είναι στο ΟΣΔΕ.
 • Εξυπηρετήθηκε η γεωργική εκμετάλλευση σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις μέσω καθοριστικής μείωσης έως και 83% των ποσών τακτοποίησης.
 • Καθορίστηκε ελάχιστη δόση για την εξαγορά ή χρήση στα 30€ και με 100 συνολικά δόσεις.
 • Απαλλάχτηκαν οι πολίτες από την υποχρέωση αναδάσωσης και καθορίστηκε δαπάνη αναδάσωσης την οποία εκμεταλλεύεται η Δασική Υπηρεσία για την διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
 • Μειώθηκαν έως και κατά 80% τα παράβολα για τις αντιρρήσεις, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να μπορούν να υποβάλλουν αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη.
 • Προβλέφθηκαν για πρώτη φορά ατέλειες στην υποβολή αντιρρήσεων.
 • Προβλέφθηκε η δυνατότητα ατελούς διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος επί του δασικού χάρτη, ώστε να μη χρεώνεται ο πολίτης λάθη της διοίκησης.
 • Καθορίστηκε ότι οι νόμιμες πράξεις της διοίκησης (παραχωρητήρια, διανομές και αναδασμοί της αγροτικής νομοθεσίας) είναι σε ισχύ και δεν ανατρέπονται από τον δασικό χάρτη και δεν χρειάζεται καν η υποβολή αντίρρησης γι αυτές τις περιπτώσεις.
 • Ενημερώθηκαν ένας προς ένα από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλοι οι αγρότες που επηρεάζονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών ώστε να χρησιμοποιήσουν όλα τα παραπάνω εργαλεία.
 • Απλοποιήθηκαν όλες οι διαδικασίες τακτοποίησης.
 • Δόθηκε η δυνατότητα χρήσης όλων των εργαλείων (αντίρρηση, πρόδηλο σφάλμα, εξαγορά ή χρήση έκτασης) και καθορίστηκε η σειρά εξέτασή τους από τη διοίκηση.
 • Δόθηκε περισσότερος χρόνος για την υποβολή των απαραίτητων εγγράφων για τις αντιρρήσεις. Συγκεκριμένα έχει δοθεί περιθώριο 10 ημερών για την αποστολή του αποδεικτικού καταβολής του ειδικού τέλους αντιρρήσεων και το έννομο συμφέρον, δηλαδή την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 (σφραγίδα ταχυδρομείου). Επίσης έχει δοθεί η δυνατότητα υποβολής αποδεικτικών, όπως τεχνικές εκθέσεις δασολόγων, κατά την εξέταση της αντίρρησης στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.
 • Καθορίστηκε η πρόσληψη Δασολόγων και Δασοπόνων για εργασία έως 8 μήνες στο έργο των δασικών χαρτών στις Διευθύνσεις Δασών της χώρας.

 

Με αφορμή την ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε: «Μια πρωτόγνωρη διαδικασία για όλους μας, αυτή της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ολοκληρώθηκε με επιτυχία εχθές. Μόνο η κυβέρνησή μας πήρε την πολιτική απόφαση να επιλύσει προβλήματα χρόνων στη διαχείρισης της γης και της υπαίθρου, τα οποία ανέδειξε αυτή η ανάρτηση. Θέλω να ευχαριστήσω τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες για την υποστήριξη όλου του έργου και την αυταπάρνηση που έδειξαν για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της ανάρτησης. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω την ΕΚΧΑ ΑΕ για όλη την τεχνική υποστήριξη του έργου, η οποία εξυπηρέτησε τους πολίτες για την υποβολή των αντιρρήσεων ή των πρόδηλων σφαλμάτων. Τέλος, πρέπει να ευχαριστήσω τους 120 Δήμους που ανταποκρίθηκαν έστω και καθυστερημένα και ανάρτησαν οικιστικά όρια στους δασικούς χάρτες, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των δημοτών τους.

Για εμάς, τώρα αρχίζει ακόμα περισσότερη δουλειά για την ισόρροπη ανάπτυξη με προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Θα συσταθούν άμεσα οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων που θα εξετάσουν τις αντιρρήσεις ενώ παράλληλα ξεκινά η νέα ανάρτηση χαρτών στο 17% της χώρας από τις 12 Οκτωβρίου, ενώ αύριο ολοκληρώνεται και ο διαγωνισμός για την ανάθεση της κατάρτισης δασικών χαρτών στο 46% της χώρας. Τέλος, εντός του 2017 θα αναρτηθεί σε διαβούλευση ο νόμος για τις οικιστικές πυκνώσεις, για την πλήρη εφαρμογή των δασικών χαρτών σε όλη την ελληνική επικράτεια».