Αρχική Οικονομία “Ρύθμιση” ληξιπρόθεσμων οφειλών για 32.000 οικογένειες

“Ρύθμιση” ληξιπρόθεσμων οφειλών για 32.000 οικογένειες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Πράσινο φως» για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών περίπου 300.000.000 ευρώ, τα οποία βαρύνουν 32.000 δικαιούχους των εργατικών κατοικιών στους οικισμούς του ΟΕΚ, έδωσε με υπουργική απόφαση η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Όπως είχε αποκαλύψει η «Κυριακάτικη Ελευθερία» το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην περικοπή και ρύθμιση των τόκων υπερημερίας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής από 240 σε 360 δόσεις, ενώ βάζει ευνοϊκότερους όρους για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, ΑμεΑ κτλ).

Η ρύθμιση αυτή έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης που προέβλεπε την δραστική μείωση της τιμής παραχώρησης για 150 οικισμούς του τέως ΟΕΚ στα 304,41 ευρώ/τ.μ.  Οι οφειλέτες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Περίπου 14.500 οικογένειες διαμένουν στους οικισμούς και διαθέτουν προσωρινά παραχωρητήρια. Από αυτή τη κατηγορία το κράτος θα έπρεπε να έχει εσπράξει 261 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, στα ταμεία έχουν μπει μόλις 41 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, 220 εκατομμύρια λιγότερα. Σε 9.700 νοικοκυριά ανέρχονται τα νοικοκυριά που διαθέτουν οριστικά παραχωρητήρια και ισχύει ο χρόνος αποπληρωμής. Για αυτή τη κατηγορία από τα 77,5 εκατομμύρια ευρώ που θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί, έχουν μπει στα κρατικά ταμεία περίπου 20 εκατ. Ευρώ. Η τελευταία αποτελείται από οικογένειες που είχαν οριστικό παραχωρητήριο το οποίο έχει λήξει ο χρόνος πληρωμής και τυχόν εφαρμογή της υποθήκης ή των όρων του παραχωρητηρίου θα σήμαινε απώλεια της κατοικίας τους. Ωστόσο, το υπουργείο μέσω ειδικής ρύθμισης δίνει την ευκαιρία να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 10 επιπλέον χρόνια.

Από αυτή τη κατηγορία το κράτος θα έπρεπε να είχε εισπράξει 11 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, εισέπραξε μόλις 1,8 εκατομμύρια! Με αφορμή την απόφαση η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε τα εξής: «Η απόφαση λύνει οριστικά το πρόβλημα 32.000 δικαιούχων εργατικών κατοικιών, οι οποίοι βρίσκονταν σε καθεστώς ομηρίας, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πριν από το 1978. Οι οικογένειες αυτές έχουν πλέον την δυνατότητα να γίνουν ιδιοκτήτες των σπιτιών που δικαιωματικά τους ανήκουν».