ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Νέα ρύθμιση ανάσα για χιλιάδες πολίτες που έχουν χρέη προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Αυτή τη φορά θα ωφεληθούν 45.000 πολίτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας από το σύνολο δανείων του τ.ΟΕΚ, ο οποίος έχει απορροφηθεί από τον ΟΑΕΔ, το 20% είναι κόκκινα δάνεια, δηλαδή δεν εξυπηρετούνται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί στον ΟΑΕΔ ένα χρέος που αγγίζει το 1,8 δις ευρώ.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας πρόκειται για μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Η νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας προβλέπει επιδότηση της δανειακής δόσης των ωφελούμενων από τον ΟΑΕΔ. Αφορά τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί μέχρι το 2014, ενώ το ύψος της επιδότησης θα διαμορφωθεί ανάλογα με το ύψος της οφειλής, αλλά και του εισοδήματος των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Voucher-Ergasia από το νέο πλαίσιο που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να μένουν εκτός ρύθμιση όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα από 45.000 ευρώ και πάνω. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών οι δανειολήπτες αυτοί μπορούν να εξυπηρετήσουν κανονικά τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Τέλος, ίδιες πηγές αναφέρουν στο Voucher Ergasia ότι το νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων αναμένεται να διαρκέσει τρια ή πέντε χρόνια. Πάντως, όλα αναμένεται να αποσαφηνιστούν μόλις εκδοθεί η πολυπόθητη υπουργική απόφαση από το υπουργείο Εργασίας.