Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Πως θα βγείτε στην σύνταξη γρήγορα με πλασματικά έτη

Τη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη με εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που βρίσκονται στον προθάλαμο της συνταξιοδότησης. Σήμερα υπάρχουν 13 κατηγορίες αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ασφαλισμένοι ώστε να πετύχουν την έξοδό τους ή να αυξήσουν το ποσό της σύνταξής τους.

Φυσικά στον ιδιωτικό τομέα η αναγνώριση πλασματικού χρόνου δεν μπορεί να γίνει μόνο για προσαύξηση της σύνταξης ενώ στους ασφαλισμένους του Δημοσίου η αναγνώριση πλασματικών ετών μπορεί να γίνει και μόνο για προσαύξηση της συνταξιοδοτικής παροχής.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν, μεταξύ άλλων, να αναγνωρίσουν την στρατιωτική θητεία τους, γονική άδεια ανατροφής παιδιών, επιδοτούμενη ασθένεια (χωρίς προσαύξηση στη σύνταξη), επιδοτούμενη ανεργία (χωρίς προσαύξηση στη σύνταξη). Εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών, χρόνο σπουδών, κενά ασφάλισης, χρόνο κύησης και λοχείας (χωρίς προσαύξηση στη σύνταξη), χρόνο απεργίας, χρόνο γέννησης παιδιού, μαθητείας, προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης και τέλος χρόνο σύνταξης αναπηρίας.

Η εξαγορά πλασματικού χρόνου γίνεται με εφάπαξ καταβολή των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, με βάση το ισχύον ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη.

Για τους μη μισθωτούς, το κόστος εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης υπολογίζεται με βάση την εισφορά του κλάδου σύνταξης της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία ανήκει ο ενδιαφερόμενος κατά την υποβολή του αιτήματος για αναγνώριση πλασματικού χρόνου.

Παράλληλα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ο κάθε μήνας αναγνώρισης κοστίζει κατ’ ελάχιστον 169,95 ευρώ, που είναι η εισφορά του κλάδου σύνταξης της πρώτης κατηγορίας, ενώ για τους αγρότες ο κάθε μήνας αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης  κοστίζει 99,78 ευρώ.

Για τους δε μισθωτούς  η αναγνώριση κάθε μήνα πλασματικού χρόνου  υπολογίζεται σε ποσοστό 20% επί του μεικτού μηνιαίου μισθού. Το ελάχιστο ποσό για το κόστος εξαγοράς όσον αφορά τους μισθωτούς διαμορφώνεται στα 156 ευρώ το μήνα με βάση  τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης και χρησιμοποιούνται μόνο για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ( χρόνοι ανεργίας και ασθένειας).

Ακόμη, ασφαλισμένοι που κατά τον χρόνο υποβολής αιτήματος αναγνώρισης  τελούν σε καθεστώς προαιρετικής ασφάλισης καταβάλλουν, για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα, την εισφορά του κλάδου σύνταξης της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία έχουν ενταχθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση διακοπής ασφάλισης αν κατά το έτος υποβολής του αιτήματος αναγνώρισης είχαν ενεργή ασφάλιση και άρα είχαν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία η αναγνώριση υπολογίζεται επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που είχαν επιλέξει. Τέλος, αν κατά το έτος υποβολής δεν είχε προηγηθεί ασφάλιση, οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν να υπολογιστεί η μηνιαία εισφορά εξαγοράς.

Διαβάστε ακόμη:

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Έρχονται 73 προσλήψεις στον Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων – Δείτε την προθεσμία

Με 73 προσλήψεις θα καλύψει τις άμεσες εποχικές ανάγκες...

Ενημερωτικό Δελτίο

Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ

Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ Αλλαγή της «τελευταίας στιγμής» με την πληρωμή για τις συντάξεις Μαρτίου καθώς εξαιτίας του γεγονότος...

Ρύθμιση χρεών ή τέλος στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη – Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Ρύθμιση χρεών ή τέλος στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη – Ποιες είναι οι εξαιρέσεις Αντίστροφη μέτρηση για σχεδόν 720.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς...

Οι συντάξεις που θα λάβουν οι επαγγελματίες ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που επέλεξαν

Οι συντάξεις που θα λάβουν οι επαγγελματίες ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που επέλεξαν Σύνταξη από 750 ως 950 ευρώ θα λάβει η πλειοψηφία των...

Αναδρομικά άνω του 1 δισ. ευρώ σε 6 κατηγορίες συνταξιούχων

Αναδρομικά άνω του 1 δισ. ευρώ σε 6 κατηγορίες συνταξιούχων, σε εκκρεμότητα βρίσκεται πακέτο αναδρομικών άνω του 1 δισ. ευρώ σε περίπου 1,5 εκατομμύρια...