Μια «ανάσα» από την σύνταξη βρίσκονται, πλέον, περισσότεροι από 100.000 ασφαλισμένοι με χρέη. Το νέο πλαίσιο που θέσπισε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να απελευθερώσει τους ασφαλισμένους που αδυνατούσαν να βγουν στη σύνταξη λόγω χρεών, προβλέπει σύνταξη στους οφειλέτες ίση με το 40% της κανονικής.

Το όριο χρεών που θα πρέπει να έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς τον ΕΦΚΑ για να αρχίσουν να λαμβάνουν μέρος της σύνταξης τους ανέρχεται σε 30.000 ευρώ, ενώ για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, δηλαδή τους αγρότες, το όριο πέφτει στις 10.000 ευρώ. Το υπόλοιπο 60% της σύνταξης θα παρακρατείται μέχρι να αποπληρωθεί μέρος του χρέους προς τα ταμεία.

Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν όσοι κάνουν αίτηση για την έκδοση σύνταξης είναι:

  • Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
  • Να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης.
  • Οι καταθέσεις τους να μην ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ (για οφειλές σε ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ) ή 6.000 ευρώ (για οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ).
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Αν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η αίτηση θα απορρίπτεται.

Το flash.gr παρουσιάζει τον «χάρτη» των οφειλετών που μπαίνουν πλέον στο δρόμο για συνταξιοδότηση, βάσει των στοιχείων που έχει στα χέρια του από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλέτες πλην ΟΓΑ από 67 ετών και άνω με οφειλή από 20.000 έως 30.000 ευρώ ανέρχονται σε περίπου 13.000, ενώ οι οφειλέτες στον ΟΓΑ με οφειλή από 6.000 έως 10.000 υπολογίζονται σε 10.102. Οι άμεσοι δικαιούχοι, λοιπόν, που βρίσκονται εντός των ορίων είναι συνολικά περίπου 23.100 ασφαλισμένοι.

Οι δυνητικά δικαιούχοι

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που είναι δυνητικά δικαιούχοι. Στα… βιβλία του ΕΦΚΑ καταγράφονται 44.603 ασφαλισμένοι με οφειλή προς το υπερταμείο ασφάλισης πάνω από 30.000 ευρώ. Υπάρχουν, επίσης, 37.000 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ με οφειλή άνω των 10.000 ευρώ. Οι ασφαλισμένοι αυτών των δύο κατηγοριών μπορούν να βγουν στη σύνταξη εφόσον εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που υπερβαίνει τα προβλεπόμενα όρια οφειλών ή προβούν σε ρύθμιση του.

Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι ο συνολικός αριθμός των εν δυνάμει δικαιούχων σκαρφαλώνει στους περίπου 105.000 ασφαλισμένους με οφειλές. Υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι λόγω της αύξησης των ορίων οφειλών προς τα ταμεία που προβλέπει ο νόμος, καθίσταται πλέον πιο εύκολο – και κυρίως πιο ρεαλιστικό – για τους οφειλέτες να εξοφλήσουν το επιπλέον ποσό και να βγουν επιτέλους στη σύνταξη.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις