Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

«Ψαλίδι» στις συντάξεις χηρείας – Τα σενάρια που εξετάζονται στο υπουργείο Εργασίας

Σε νέες… περιπέτειες έχουν μπει – δυστυχώς για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια – όσοι λαμβάνουν σύνταξη χηρείας. Η εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου προβλέπει «ψαλίδι» 50% και προκαλεί «πονοκέφαλο» τόσο στους χιλιάδες δικαιούχους συντάξεων χηρείας όσο στο και στο επιτελείο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο καλείται να… βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Σήμερα, η σύνταξη λαμβάνεται ολόκληρη κατά την πρώτη τριετία και στη συνέχεια ο δικαιούχος λαμβάνει το 70% του ποσού, με τη ρύθμιση όμως, που προβλέπεται στον επαίσχυντο νόμο 4387/2016, το ποσό αυτό “τσεκουρώνεται” κατά 50%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο δικαιούχος της σύνταξης χηρείας μετά την έλευση της τριετίας θα λαμβάνει τελικά το 35% της αρχικής σύνταξης. Η ρύθμιση είχε τεθεί σε εφαρμογή από το 2020, όμως… άγγιζε μόνο τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας από το Δημόσιο και τον ΟΓΑ.

Έμεναν, λοιπόν, εκτός «κάδρου» μέχρι και σήμερα οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα.

Υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν στο Flash.gr ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» τον χρόνο επέκτασης του μέτρου στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στους διαδρόμους του υπουργείου «μαρτυρούν» ότι το σχέδιο για άμεση εφαρμογή της περικοπής έχει ήδη πέσει στο τραπέζι.

Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

Ωστόσο, μετά το «κύμα» αντιδράσεων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την προβλεπόμενη από το νόμο περικοπή, ώστε οι συντάξεις χηρείας μετά την πρώτη τριετία να μην ψαλιδίζονται κατά 50%, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στους συνταξιούχους.

Ίδιες πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι στο καλάθι των επιλογών βρίσκεται ακόμη μια εναλλακτική. Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επιπλέον σύνταξη, να μπορούν να… μεταφέρουν το «ψαλίδι» στη δεύτερη, χαμηλότερου ύψους, σύνταξη. Για παράδειγμα, έστω ότι ένας συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη 480 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή εισπράττει μηνιαίως και σύνταξη χηρείας ύψος 750 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα η περικοπή στο ποσό της σύνταξης χηρείας θα φτάσει τα 375 ευρώ.

Αν, όμως, εφαρμοστεί η εναλλακτική πρόταση που εξετάζεται στο υπουργείο Εργασίας, ο εν λόγω συνταξιούχος θα μπορεί να εφαρμόσει την περικοπή 50% στη χαμηλότερη σύνταξη του, δηλαδή στο ποσό των 480 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο το «ψαλίδι» θα ανέλθει σε 240 ευρώ.

Υπάρχουν, φυσικά, και παράγοντες της οδού Σταδίου που προτείνουν να υπάρξει διπλή στήριξη, δηλαδή και μείωση στο ποσοστό της περικοπής αλλά και θέσπιση της δυνατότητας ο συνταξιούχος να επιλέγει που θα εφαρμοστεί το «ψαλίδι».

flash.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Το 1ο Καλοκαιρινό Σχολείο Μαθηματικών στην Λάρισα

Μία νέα πρωτοβουλία του Παραρτήματος Λάρισας της Ελληνικής Μαθηματικής...

Τρομακτικό βίντεο: 28 άνθρωποι κρέμονταν ανάποδα στα 30 μέτρα σε παιχνίδι του λούνα παρκ

Ένα τρομακτικό βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα δείχνει τον...

Ταξιδιωτική εκπομπή ετοιμάζει ο Γρηγόρης Αρναούτογλου

Μια ιδιαίτερη τηλεοπτική εκπομπή – έκπληξη ετοιμάζει ο δημοφιλής...

Αττική Οδός: 2,5 εκατ. ευρώ κόστιζε το Supercar που τυλίχθηκε στις φλόγες (βίντεο)

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Αττική...

Ενημερωτικό Δελτίο

Οι συνταξιούχοι επιστρέφουν στη δουλειά, οι νέοι δεν βρίσκουν

Την ώρα που αρκετοί νέοι αδυνατούν να βρουν δουλειά, περίπου 100.000 συνταξιούχοι μπαίνουν δυναμικά στην αγορά εργασίας, σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις αυξημένες...

Αλλάζουν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Ιουλίου λόγω τριημέρου

Ορίστηκαν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Ιουλίου 2024. Σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ αναφέρει πως οι εν λόγω ημερομηνίες ακολουθούν τον νόμο του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη...

Μειώσεις στις συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα

Δύσκολη απόφαση καλείται να πάρει η κυβέρνηση για τη λύση του προβλήματος με την περικοπή στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, που έχει προέκυψε...

Νέα κουλτούρα εξυπηρέτησης στον ΕΦΚΑ: Το 1555 σας καλεί για να λύσει το θέμα σας

Σε εντατικοποίηση της προσπάθειας για την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των πολιτών στις υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων προχωρά ο ΕΦΚΑ, βάζοντας στη πρώτη γραμμή το επιθετικό...