Με την εφαρμογή του νόμου του 2016, όπως ερμηνεύεται στην εγκύκλιο του Τσακλόγλου, οι συνταξιούχοι χηρείας του ιδιωτικού τομέα αντιμετωπίζουν πιθανή μείωση των αποδοχών τους κατά 50% ή και περισσότερο. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μετά από τρία χρόνια από την αρχική καταβολή των συντάξεών τους, μπορεί να χάσουν μέχρι και το 35% του συνολικού ποσού της σύνταξής τους, αναφορικά με το μέρος που προέρχεται από το σύστημα της σύνταξης χηρείας. Συγκεκριμένα, αν κάποιος λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, τότε η μείωση αυτή θα εφαρμοστεί στο ποσό που υπερβαίνει τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις των συνταξιούχων ήταν έντονες την πρώτη φορά που έγιναν περικοπές το 2020, και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτές οδήγησαν στην επιστροφή των ποσών που είχαν περικοπεί. Τώρα, με την εφαρμογή του νόμου και για τις συντάξεις χηρείας των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, αναμένεται να υπάρξουν παρόμοιες αντιδράσεις.

Το ΕΝΔΙΣΥ (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων), τονίζει πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να είναι δεκάδες χιλιάδες οι δικαιούχοι που θα τύχουν νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά προς τα δημόσια ταμεία, καθώς το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις