Αρχική Περιφέρειες Προστασία της πρώτης κατοικίας ζητά η ΕΝΠΕ

Προστασία της πρώτης κατοικίας ζητά η ΕΝΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την προστασία της κυρίας κατοικίας οφειλετών με χαμηλά εισοδήματα, με τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της στέγης, ζητεί η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), ενόψει της διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρίαση την εισήγηση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας εκείνων που αντικειμενικά και άδολα στερούνται της δυνατότητας αποπληρωμής των χρεών τους.

Ο κ. Κατσιφάρας παρατήρησε στην εισήγησή του ότι δεν υπάρχει ρητή συνταγματική πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ πρότεινε ακόμα τη δημιουργία νέου νομοθετήματος για την προστασία της κύριας κατοικίας, καθώς όπως είπε, ο λεγόμενος «νόμος Κατσέλη» δεν επαρκεί για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος νόμος θα πρέπει να διασφαλίζει στέγη ανάλογη των οικογενειακών αναγκών σε περίπτωση ρευστοποίησης της κατοικίας κάθε οφειλέτη και για οποιαδήποτε οφειλή και να θέτει αντικειμενικά και προκαθορισμένα κριτήρια εφαρμογής, ώστε να αποφευχθεί η καταχρηστική της επίκληση και εφαρμογή από άτομα που δεν χρήζουν ανάλογης προστασίας.

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ αποφάσισε, ειδικότερα, να εισαχθεί η πρόταση προς συζήτηση και λήψη απόφασης στα Περιφερειακά Συμβούλια, να γίνει διάλογος με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και γενικότερα τους δήμους, καθώς και κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, και να υποστηριχθεί η συλλογή υπογραφών πολιτών που έχει ξεκινήσει από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υποβολή πρότασης στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης καθώς και ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Το σχετικό κείμενο υπέγραψε συμβολικά πρώτος ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ακολούθησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.